Есен е град в централната част на Рурската област в Северен Рейн-Вестфалия, Германия. Разположен е на река Рур. През 2010 г., Есен е обявен за „Европейска столица на културата” от името на цялата област Рур.

Есен е част от селищната мрежа на няколко германски народи. Свидетелства, че районът съществува от дълбока древност, са намерени през 1926 г., когато са правени разкопки край града.

Но всъщност с точни исторически данни може да се говори някъде от около I в.пр.н.е., тъй като замъкът Алтебург в южната част на Есен датира от тогава. Историята на днешен започва да става по-интересна около 845 г., когато Алтфрид основава абатство за жени в центъра на днешния град.

През 852 г. започва строеж на църква към манастира. През 971 г. управлението на абатството се поема от внучката на император Отон I – Матилде II. През 1003 г. вече се обособява селище, което днес е наречено Есен. През 1041 г. на Есен са дадени права по земите му да се образуват пазари и да се върти търговия. През 1244 г. градът получава своя герб. 1377 г. е много важна в историята на града, тъй като тогава Карл Велики дава на града статута свободен имперски град.

През 1563 г. Общинският съвет, като основен орган на Есен, обявява протестанската Реформация. В края на XVI век Есен е известен център на оръжейната индустрия. Градът е жестоко разрушен по време на бомбандировките на Втората световна война. След края на войната Есен попада в британската окупационна зона.

Днес Есен е град, в който много големи и водещи компании са разположили свои седалища и филиали. Например ТисенКруп, елетрическата компания RWE AG, най-голяма газова компания и много други. В Есен, през 1903 г. е основана компанията на Кока-Кола, която остава своето седалище в града до 2003 г.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Есен