Дуйсбург е град в Западна Германия, област Рур, провинция Северен Рейн-Вестфалия. Разположен е около района на вливането на река Рур в река Рейн. Дуисбург е най-голямото в света речно пристанище.

Последните археологически проучвания показват, че мястото на днешния пазар е било обитаемо от I век. То е основен търговско място още от V век. Самият град е разположен на важен средновековен търговски път, наречен Хелвег, минаващ през брега на Рейн. По същото време този бряг вече е бил контролиран от римляните. През 420 г. франките изместват римляните. Слагат ръка над римското селище и се заселват по тези земи. През 883 г. новите владетели на Дуисбург са хроманите.

Благодарение на благоприятното географско положение селище се разраства и се превръща в град, който през 1279 г. получава кралски декрет за свободен град. Дуисбург стана член на Ханзата. Около 1000 г. река Рейн се измества своето течение на запад от града и с това се слага край на развитието му като търговски град. През 1120 г. около Дуисбург е изградена крепостна стена. През 1445 г. градът отбива атаката на архиепископията на Кьолн. През 1566 г. Йоханес Корпутиус завършва своята карта на град Дуисбург. От 1666 г. градът става част от Бранденбург-Прусия. Следват години на силен разцвет, като Дуисбург остава с много добри придобивки по време на индустриалната революция.

Сред известните музеи на Дуисбург се нареждат музеят на съвременното изкуство, музеят на историята и културата на града, музеят на вътрешните водни пътища и музеят Вилхем Лембрук. Последният е образуван след сливането на Музейната асоциация и Градския музей на изкуството, основани през 1929г.

Музеят е посветен на творбите на Вилхем, както и на немската живопис, представена от 200 автора от 20 страни и над 300 скулптури. Сградата на музея на вътрешните водни пътища представлява бивш вътрешен басейн в стил ар нуво, планирана като древен паметник. Тук са експонирана търговската, техническата и социална история на корабоплаването по вътрешни води на Германия.

Дуисбург е домакин на широк спектър от културни обекти и събития.

За любителите на оперната музика в града има опера, както и филхармония.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Дуисбург