Дуисбург

Информация | Kарта
seen
14638
facebook
Дуисбург Photocredit: Lukassek | Fotolia

Дуйсбург е град в Западна Германия, област Рур, провинция Северен Рейн-Вестфалия. Разположен е около района на вливането на река Рур в река Рейн. Дуисбург е най-голямото в света речно пристанище.

Последните археологически проучвания показват, че мястото на днешния пазар е било обитаемо от I век. То е основен търговско място още от V век. Самият град е разположен на важен средновековен търговски път, наречен Хелвег, минаващ през брега на Рейн. По същото време този бряг вече е бил контролиран от римляните. През 420 г. франките изместват римляните. Слагат ръка над римското селище и се заселват по тези земи. През 883 г. новите владетели на Дуисбург са хроманите.

Благодарение на благоприятното географско положение селище се разраства и се превръща в град, който през 1279 г. получава кралски декрет за свободен град. Дуисбург стана член на Ханзата. Около 1000 г. река Рейн се измества своето течение на запад от града и с това се слага край на развитието му като търговски град. През 1120 г. около Дуисбург е изградена крепостна стена. През 1445 г. градът отбива атаката на архиепископията на . През 1566 г. Йоханес Корпутиус завършва своята карта на град Дуисбург. От 1666 г. градът става част от Бранденбург-Прусия. Следват години на силен разцвет, като Дуисбург остава с много добри придобивки по време на индустриалната революция.

Сред известните музеи на Дуисбург се нареждат музеят на съвременното изкуство, музеят на историята и културата на града, музеят на вътрешните водни пътища и музеят Вилхем Лембрук. Последният е образуван след сливането на Музейната асоциация и Градския музей на изкуството, основани през 1929г.

Музеят е посветен на творбите на Вилхем, както и на немската живопис, представена от 200 автора от 20 страни и над 300 скулптури. Сградата на музея на вътрешните водни пътища представлява бивш вътрешен басейн в стил ар нуво, планирана като древен паметник. Тук са експонирана търговската, техническата и социална история на корабоплаването по вътрешни води на Германия.

Дуисбург е домакин на широк спектър от културни обекти и събития.

За любителите на оперната музика в града има опера, както и филхармония.

Гласувай:
Рейтинг 0 от 0 гласа
RSS