Бохум е град в германската провинция Северен Рейн-Вестфалия. Той се намира в Рурската област и е заобиколен от градовете Есен, Гелзенкирхен, Херне, Кастроп-Рауксел, Дортмунд, Витен и Хатинген. Бохум е разположен живописно между реките Рур и Ешмер.

Сведения за Бохум същестуват още от 9 век, когато Карл Велики създава кралския крепост на кръстопътя на два важни търговски пътища. За първи път официално е посочен в документи от 1041 г. под името Кофбуокхайм, писан от архиепископа на Кьолн.

През 1321 г. граф Енгелберт II фон дер Марк предоставя на града официалните права на град. Бохум остава в сянка и съществеува като град без особено значение до 19-ти век, когато благодарение на добива на въглища и стомана възниква промишлеността в Рурската област, което води до растеж на целия регион. Населението на Бохум се увеличава.

Бохум се разраства като град и включва в своите територии съседните градове и села. След войната е създадена новата държава Северен Рейн-Вестфалия, състояща се от Райнланд и Вестфалия. След В следвоенния период, Бохум започва да се развива като културен център на областта Рур. Между 1960 г. и 1980 г. каменовъглените мини са били затворени, но благодарение на други отрасли, като например автомобилостроенето, се компенсира загубата на работни места.

В Бохум има и музей на историята на въгледобива. В Бохум се намират 8 висши учебни заведения, в това число и Рурският университет с повече от 30 000 студенти, което го прави един от най-големите в Германия.

Сред интересните места на Бохум, които трябва да бъдат посетени се нарежда Кметството на града. Тази постройка датира от периода 1927 г.-1931 г. и е построена от архитекта Карл Рот. Той издига една модерна сграда, която притежава стила на ренесанса и впечатлява с богато украсения си декор. Впечатляваща е и старата пивоварна къща. Тя датира от 1630 г., когато първоначално е била частен дом. През 1777 г. тя се превръща в пивоварна.

Сред по-известните църкви на Бохум се нарежда катедралата „Св.Петър и Павел”. Построена през 785 г.-800 г. от Карл Велики, тя е сред най-старите църкви на Европа. През 1547 г., след претърпян пожар, църквата е възстановена, като е използван готически стил.

„Паулускирхе” е основната протестанска църква в Бохум, а неоготическата църква „Кристускирхе”, открита през 1879 г., е най-красивата църква на Европа.

В града има зоологическа градина, голям брой обществени паркове, както и много градини и други паркове.

В Бохум се намира единсвената по рода си в Германия Геоложка градина. Създадена е през 1972 г., като за територия е използвана земята на стара въгледобивна мина, обявена през 1962 г. за защитена територия на природаната среда.

Гласувай:
Рейтинг 3 от 1 гласували Бохум