Мюнстер е град в Северозападна Германия, принадлежащ на провинция Северен Рейн - Вестфалия. Градът е една от 42-те градски агломерации на Германия. Със своята площ той се нарежда на 16-то място сред градовете на Германия с най-голяма площ. Изключителният си облик Мюнстер дължи на-вече на велосипедистите и историческият център на града. Съседни градове на Мюнстер са Оснабрюк, Дортмунд, Билефелд и Ихсхеде. Почти половината територия на Мюнстер се използва за нуждите на селското стопанство. Мюнстер е пристанище на канала Дортмунд-Емс, както и важен жп възел на 8 линии. В града са развити машиностроителна, хранително-вкусова, металообработваща и памуко-текстилна промишлености.

Мюнстер е град с богато историческо минало. Някой от най-важните дати в историята му започват със 793 г. – Карл Велики основава първото селище по земите на днешен Мюнстер. Той издал указ, в който се казвало да бъде построен манастир близо до неговата резиденция. От латинската дума "Монастериум" (Monasterium) произхожда и названието на града. През 805 г. Мюнстер получава статут на град. От 1815 г. до 1945 г. е столица на пруската провинция Вестфалия.

Катедралата „Свети Павел” в град Мюнстер е най-голямата църква във Вестфалия и е основната туристическа забележителност в района. Построена е през IX век, а сегашният си вид придобива през XIII когато е доизградена в готически стил. Най-голямата й забележителност е нейната съкровищница. В нея са изложени шедьоври на изкуството от ХХ век. Тя се счита за една от най-големите подобни съкровищници в Европа. Над 700 експоната, могат да бъдат по време на организираните тематични екскурзии – „Увлекателният свят на религиозното изкуство”, „Ценни тъкани от десети век” и „Злато и сребро прославящи Твореца”.

В Мюнстер може да се разгледа и аристократичното имени Ербдростенхоф, което е построено от великия архитект Йохан Конрад през 1754 г., чието майсторство е запечатано в бароковата църква „Св.Климент”, намираща се отвъд имението. Мюнстер е град с особено значение за своята провинция. Той е избран да бъде града, в който да бъдат разположени важни съдебни и административни учреждения на Северен Рейн - Вестфалия, включително Конституционният съд и Висшият административен съд. Мюнстерското католическо епископство, основано преди повече от 1200 год., е едно от най-старите в Северна Германия и играе голяма роля зад пределите на Вестфалия.

Мюнстер е считан за университетски град. В общо седемте висши учебни заведения на града учат около 50 000 студенти, като около 42000 студенти учат в най-големият университет на града "Вестфалише Вилхелмс-Университет".

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Мюнстер