Нюрнберг е град в Югоизточна Германия, провинция Бавария. Разположен е на река Пагниц и на канала Рейн-Майн-Дунав. Нюрнберг е известен със своите красиви сгради и с музея на играчките. Важен период от историята на днешен Нюрнберг е периодът 1050 г.-1571 г. Тогава градът е важен център на Свещената Римска империя, тъй като там заседава Райхстагът и имперският съд. Благодарение на император Фридрих II градът е обявен за свободен имперски град през 1219 г. Заедно с Аугсбург, Нюрнберг се превръща в основен търговски център на пътя от Италия към Северна Европа.

Своята значимост Нюрнберг не губи и през XV и XVI век той вече е едно от средищата на германския Ренесанс. През 1525 г. приема Реформацията. След Тридесетгодишната война Нюрнберг запада и възстановява значението си едва през XIX век, когато се превръща в индустриален център. През 1806 Нюрнберг е присъединен към Бавария. След идването на власт на Адолф Хитлер градът се превръща в национално светилище за националсоциалистите и те изграждат там множество представителни сгради.

Нюрнберг е известен с това, че по време на Втората световна война в там се произвеждат близо половината немски двигатели за самолети, подводници и танкове. В резултат на това градът е силно разрушен от британските и американски бомбардировки. След войната той е построен наново, като много стари сгради са реставрирани в предишния си вид.

Гласувай:
Рейтинг 4 от 1 гласували Нюрнберг