Бамберг

Информация | Kарта
seen
9460
facebook
Бамберг

През Бамберг преминава красиво течението на река Регниц, което се слива с река Майн. Градът се намира на 63 км северно от и на 101 км в източна посока от Вюрцбург. Градът е важен университетски център, а старата му част от 1993 г. в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО. Бамберг е един от най-добре запазените градове в сърцето на Европа. Бамберг често е наричан го “Малката Венеция” или “Френския Рим” – Бамберг се разпростира живописно на седем хълма, всеки от които е увенчан с красива църква. Бамберг е град с над 1000-годишна история. Първоначално той е изграден като епископски център. Градът се споменава за първи път през 902 г. Историческите текстове разказват за укрепено населено място Каструм Бабенберх на хълма, където е разположена днешната катедрала. Тогава той е бил под управлението на източнофранконския аристократичен род Бабенбергер.

От X век Бамберг се превръща във важен център и връзка със славянските народи, особено тези от и Померания. Най-голям разцвет и просперитет градът бележи около XII век, когато се изграждат голяма част от средновековните постройки, които и до днес могат да се видят в немския град. Тяхната архитектура тогава е силно повлияна от архитектурните течения, вече наложили се в Северна Германия и . В края на XVIII век Бамберг става основен център на Просвещението в южната част на Германия, като тук са живяли видни философи и писатели от ранга на Хегел и Хофман. Бамберг е сред малкото немски градове, които остават непокътнати след Втората световна война. В списъка на ЮНЕСКО за световното културно наследство са включени доста забележителни места и сгради на Бамберг.

Това са Старата част на града заедно с катедралата от 1237 г. в късноромански-ранноготически стил, прилежащият Стар дворец, Старото кметство – мостова кула от XIV век, както и голям брой барокови бюргерски къщи. Благодарение на оцеляването си след Втората световна война, Бамберг е успял да съхрани цяла съкровищница от средновековни и исторически сгради и паметници на културата.

Сред забележителностите на Бамберг е Катедралата, която е част от т.нар. „Нова резиденция”. Катедралата е издигната предимно в готически стил, като вътрешността и първоначално стряска с огромните си изчистени от детайли и богати орнаменти размери. Днес в катедралата в Бамберг се помещава държавната галерия, която е впечатляваща с изрисуваните си позлатени тавани.

По пътя между Старото кметство и Новата резиденция са накацали над 30 антикварни магазинчета, които могат да върнат човек в XVI-XVII век.

Бамберг е доста известен и с многото си пивоварни и производството на бира, като специалитет на града е пушената бира. Тази атрактивна напитка може да опитате в таверната Шленкерла, разположена на Доминиканската улица в Бамберг.Това определно е една от бирените столици на Германия.

В този град на контрасти има още и манастир на кармелитките, също и бенедиктински манастир. Бамберг е град на контрасти- между тишината на миналото, и красотата на настоящето, можеш да живееш тук, мечтайки за и едновременно.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласа
RSS