Байройт

Информация | Kарта
seen
4842
facebook
Байройт Photocredit: oxie99 | Fotolia

Байройт е град в Северна Бавария, Германия. Байройт е седалище на управлението на Горна Франкония и в него заседава Общинският парламент. Известен по света го правят ежегодните „Вагнерови празници” – фестивалът „Рихард Вагнер” се провежда от края на юли до края на август, и най-старата запазена опера в Германия.

За първи път Байройт се споменава през 1194 г. като Байерруте в един документ на епископ Ото II фон Бамберг. Тогава днешният град е съществувал като село. През 1231 г. за първи път в документи Байройт вече е записан като град.

Предполага се, че населеното място Байройт получава правото да се нарича „град” между 1200 г. и 1230 г. Други важни години в историята на града са: 1248 г. – графовете фон Андекс държат властта над града. 1260 г. – управлението над град Байройт е наследено от Нюрнбергските бургграфове от известната династия Хоенцолерн. За център на княжеството е обявен град Кулмбах, където за резиденция на графовете е построена крепостта Пласенбург, запазена и до днес.

В годините съдбата на Байройт изобилствала от войни и природни катастрофи. 1361 г. - кайзер Карл IV разрешава официалното сечене на монети за градовете Байройт и Кулмбах. 1421 г. – Байройт се появява на картата на света. 1430 г. – Байройт е нападнат и унищожен от хуситите, всички църкви изгорели. 1603 г. – в Байройт е преместена резиденцията на графовете от Пласенбург. Това е преломен момент в историята на града. Неговите управници реставрирали двореца Хохенцолерн, отворили гимназия „Кристиян-Ернестинум”, и построили известният днес паметник фонтан.

Пак по това време е построен външния кръг на градската стена и дворцовата църква. 1605 г. градът преживява последиците от голяма пожар, през 1620 г. в Байройт идва чумата, а през 1621 г. последвал още един огромен пожар в града. Байройт не бил пожален и от 30-годишната война, която оставила след себе си тежки щети.

Гласувай:
Рейтинг 0 от 0 гласа
RSS