Вюрцбург е град в Централна Германия, спадащ към провинция Бавария. Разположен е на 115 км югоизточно от Франкфурт и на 115 км северозападно от Нюрнберг. Вюрцбург е един забележителен и красив немски град, главен център на живописната област Долна Франкония, красиво разположен по поречието на река Майн.

Историята на Вюрцбург, разказана с по-важните години в развитието му, започва още в началото на VIII век, като първите исторически данни за тогавашното селище датират от 704 г. 742 г. – Свети Бурхард е назначен за първи епископ на Вюрцбург от Свети Бонифаций. 788 г. – построена е първата църква на Вюрценбург, която е осветена от крал Карл Велики.

Епископите постепенно създават епископска светска държава, към която през XII век са присъединени големи части от Франкония. 1040 г. – започва строежът на съществуващата и до днес катедрала в романски стил. 1631 г. – по време на Тридесетгодишната война Вюрцбург е превзет от шведския крал Густав Адолф. 1803 г. – градът е присъединен към провинция Бавария. 1805 г. – градът става столица на създаденото Вюрцбургското херцогство. На 16 март 1945 година, по време на Втората световна война, Вюрцбург е почти напълно разрушен от британската авиация. Следващите 20 години са период на възстановяване на града, като много исторически сгради са възстановени в първоначалния си вид преди войната.

Туристическата обиколка на забележителностите във Вюрцбург включва много неща, които трябва да се видят. В центъра на града интерес представляват сградата на Кметството, красивата Стара Катедралаи и внушителните й високи готически кули, както и новата катедрала „Ню Мюнстер”, която впечатлява с барокова пищна архитектура. Също в бароков стил е и Епископската Резиденция във Вюрцбург.

Епископската резиденция във Вюрцбург е дворецът на епископите, които са управлявали светската епископска държава. Строителството на резиденцията във Вюрцбург продължава от 1720 г. до 1744 г. Проектът на резиденцията е на водещите барокови архитекти Йохан Лукас фон Хилдебранд, Максимилиан фон Уелш, Робърт де Котте и Жермен Бофранд. Но главен архитект е бил Балтазар Нойман, архитект на княза епископ на Вюрцбург Йохан Филип Франц фон Шонборн и брат му Карл Фридрих фон Шонборн. Стените на епископската резиденция са изрисувани от венецианеца Джовани Батиста Тиеполо. Резиденцията е вписана в Списъка на световното културно наследство ЮНЕСКО през 1981 година.

Освен старата и новата катедрали във Вюрцбург има още няколко църкви, една от които е Червената Катедрала „Дева Мария”, разположена на западния бряг на река Майн и съществуваща от древни времена.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласа Вюрцбург