Ротенбург об дер Таубер е малко градче в Бавария, спадащо към район Ансбах в Сред Франкония, съвсем близо до Нюрнберг. Градът е разположен на река Таубер и към 31 декември 2009 г. има 11053 души за население. Едва ли има друго, с което градът да е известен, което може да надмина славата му на добре запазен средновековен град. Ротенбург об дер Таубер е малък, но пък е определян като „историческа перла”, подмината дори и от световните войни.

Ако човек се абстрахира от действителността, то той със сигурно ще успее да се пренесе в средновековието – крепостна стена, старинни къщи, паваж, малко площадче – като в приказките на братя Грим. Името му идва от ярките керемидени покриви, които се виждат отдалеч, буквално „червена крепост над река Таубер”. Съществува много интересна история относно оцеляването на Ротенбург об дер Тауберв в религиозната война през XVII век, по-точно през 1631 г. По време на тази война граф Фон Тили успява да завладее града. Това, което спасило града от разрушение, бил факта, че Ротенбург об дер Таубер отговарял на условията за отсядане на армията. Това разказва историята. Легендата разказва, че разрушителя на Магдебург щял да запише и Ротенбург об дер Таубер като град, който е оставил в пепелта, но графът решил да постави едно условие – за да се спаси градът трябвало да се намери човек, който да изпие 3 литра вино на един дъх... и такъв се намерил. Това предание сега се използва, за да се рекламира виното от региона.

Главната улица Ротенбург об дер Таубер е отрупана и от двете си страни с множество заведения и магазинчета, в които се продават или сувенири или прочутите за града сладки снежни топки – големи топчета, които по разнообразие могат да се мерят и с турския локум.

В града има музей на средновековната криминалистика, в която са изложени инструменти за изтезания, използвани при изпълнение на присъдите, скъпи книги, документи на императори, князе. Включени са и гербове, печати.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласа Ротенбург об дер Таубер