Регенсбург е немски град, принадлежащ към федерална провинция Бавария Германия. Регенсбург е известен като най-голямото дунавско пристанище в Германия, който е и начален пункт на канала Рейн-Майн-Дунав. Това се обяснява с факта, че Регенсбург е разположен точно на най-северния завой на река Дунав, малко след сливането й с река Реген.

На изток от Регенсбург се разстила голямата Баварска гора. Големият средновековен център на Регенсбург е сред културните паметници в Германия, включени в списъка за световното наследство на ЮНЕСКО. В градът се намира красивата готическа катедрала "Петерсдом". Името на града в превод означава „крепостта на река Реген”.

Историци твърдят, че началото на Регенсбург е поставено през 179 г. Това време в аналите е записано като годината, в която Марк Аврелий по време на своето управление е сформирал първото селище по тези земи. На града е дадено латинското име Кастра Режина, което означава Крепост на река Реген. Това селище било важен център в началото на Дунав, а днес мястото му се заема от Стария град на Регенсбург.

Няколко века по-късно, около 1245 г., Регенсбург вече съществува като независим имперски град, който бил доста възлов търговски център преди изместване на търговски маршрути в късното средновековие. През 1496 г. свещеният римски император възстановява независимостта на града. В края на XV век Регенсбург става част от херцогство Бавария.

Регенсбург е град, който очарова и стопля сърцата на посетителите си с очарователната си градска атмосфера. Неслучайно Старият град на Регенсбург, изпълнен със старинни средновековни постройки и мостове, е включен в списъка на ЮНЕСКО със световното културно наследство.

Заради великолепните си архитектурни паметници, издигнати в и запечатали актуалните от XVII-XVIII век насам архитектурни стилове, концентрирани най-вече в Стария град, Регенсбург се счита за един от най-красивите градове в Германия. Голямата част от историческите постройки в Регенсбург са разположени около площадите “Бисмарк” и “Хайд” –Старото кметство, величествената катедрала Петерсдом, Каменният мост, Римската стена, благородническите къщи в италиански стил - Златната кула и Кулата Баумбург.

Каменният мост е построен между 1135 г. и 1146 г. и е признат за върхово постижение на инженерното строителство през Средновековието. Рицарите от Втория и Третия кръстоносен поход са преминавали по моста над Дунав в Регенсбург по пътя към Светите земи.

Регенсбург е познат още и като град на църквите. Тук се намира впечатляващата катедрала „Св.Петър”, чиято величествената готическа постройка е известна още като Петерсдом. Строежът на великолепния Петерсдом започва през 1275 г. и приключва през 1634 г., като за него е използван рядък зелен варовик. Архитектурата на Свети Петър е отличен пример за изчистената линия на Баварския готически стил.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Регенсбург