Аугсбург немски град, прилежащ към провинция Бавария. Аугсбург е разположен около реките Вертах и Лех. Той е третият по големина град в Бавария след Мюнхен и Нюрнберг. 36% от площта на града представляват жилищни сгради и инфраструктура, 24% от площта са гори. Градът е шосеен и жп транспортен възел. Името му произхожда от названието на римското селище от 15 пр.н.е. Августа Винделикорум. Аугсбург е град с богато историческо минало и с много паметници от Средновековието.

Първите исторически сведения за града съществуват от XV в.пр.н.е. Времето е отбелязано като период, в който Аугсбург е основан от Нерон Клавдий Друз и Тиберий като римско селище под името Augusta Vindelicum. Малко след това става столица на Римската провинция Ретия. През 955 г. епископ Улрих успява да отблъсне унгарците, прицелили се към земите на Аугсбург. Няколко века по-късно, през 1316 г., градът получава официално статута си на свободен град. През 1521 г. е основано най-старото социално общежитие в света - Флугерай. През 1555 г. в града е подписан Аугсбургският мирен договор, който официално слага край на религиозната война.

През 1632 г. шведския крал Густав II Адолф превзема града по време на Тридесетгодишната война. Аугсбург попада в пределите на новоустроената държава Бавария през 1806 г. През 1840 г. е пуснат първият влак по линията между Аугсбург и Мюнхен, а през 1970 г. е основан университетът.

Аугсбург е промишлен и търговски център. В града се развиват машиностроителна, енергетична, полиграфическа, самолетостроителна, текстилна и хранително-вкусова промишленост. Градът е седалище на фирма "MAN", произвеждаща автобуси и камиони.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласа Аугсбург