Аугсбург немски град, прилежащ към провинция Бавария. Аугсбург е разположен около реките Вертах и Лех. Той е третият по големина град в Бавария след Мюнхен и Нюрнберг. 36% от площта на града представляват жилищни сгради и инфраструктура, 24% от площта са гори. Градът е шосеен и жп транспортен възел. Името му произхожда от названието на римското селище от 15 пр.н.е. Августа Винделикорум. Аугсбург е град с богато историческо минало и с много паметници от Средновековието.

Първите исторически сведения за града съществуват от XV в.пр.н.е. Времето е отбелязано като период, в който Аугсбург е основан от Нерон Клавдий Друз и Тиберий като римско селище под името Augusta Vindelicum. Малко след това става столица на Римската провинция Ретия. През 955 г. епископ Улрих успява да отблъсне унгарците, прицелили се към земите на Аугсбург. Няколко века по-късно, през 1316 г., градът получава официално статута си на свободен град. През 1521 г. е основано най-старото социално общежитие в света - Флугерай. През 1555 г. в града е подписан Аугсбургският мирен договор, който официално слага край на религиозната война.

През 1632 г. шведския крал Густав II Адолф превзема града по време на Тридесетгодишната война. Аугсбург попада в пределите на новоустроената държава Бавария през 1806 г. През 1840 г. е пуснат първият влак по линията между Аугсбург и Мюнхен, а през 1970 г. е основан университетът.

Аугсбург е промишлен и търговски център. В града се развиват машиностроителна, енергетична, полиграфическа, самолетостроителна, текстилна и хранително-вкусова промишленост. Градът е седалище на фирма "MAN", произвеждаща автобуси и камиони.

Като всички селища по Романтичния път, и Аугсбург има очарователен Стар град. Разхождайки се по улиците със старинни къщи, не могат да не се забележат няколкото възхитителни фонтана: фонтанът на Нептун с тризъбец в едната ръка и с делфин в другата; двата фонтана Меркурий и Херкулесбрунен пред Шезелерпале , които са в списъка на ЮНЕСКО и фонтанът Август, който е един от най-красивите и е разположен на площада пред кметството и е също в списъка на ЮНЕСКО.

Кметството е сграда със забележителна архитектура и впечатляващата кула до него. Кметството е най-посещавано от туристите заради блестящия вътрешен интериор и най-вече Златната зала с пищните картини , великолепен касетъчен таван и обзавеждане, считано за връх в артистичния дизайн на съвремието си. Градините и грациозните социални къщи на семейство Fugger от 1512 г.са прекрасни, но за съжаление не са отворени за посещения. Kurhaus в парка Гьонинген е замислено като увеселително съоръжение със зимна градина, танцова зала и театър. С архитект Жан Келер, завършената сграда е наречена „строително чудо”.

Днес реновираната сграда се използва за театър, концерти, ревюта, балове и важни срещи. В градината се организират сватбени тържества и коледни базари. Посещението на тази великолепна сграда е страхотно преживяване. За любителите на изкуството е изложбата в двореца Шезлер. В бившата резиденция на принц-епископите на Аугсбург в Стария град от1740 г. могат да се видят чудесни произведения на изкуството и прекрасна градина.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Аугсбург