Ландсхут

Информация | Kарта
seen
7406
facebook
Ландсхут Photocredit: pure-life-pictures

Ландсхут е град в югоизточна Германия, спадащ към провинция Бавария. Намира се на брега на река Изар и е столица на Долна Бавария, един от седемте административни региона на Бавария. Ландсхут отстои на 72 км североизточно от . Ландсхут е най-големия град в Долна Бавария и вторият по големина град в източна Бавария. Заради характерния си герб е наричан „Градът на трите шлема”.

Накратко историята на Ландсхут може да бъде разказана чрез няколко изключително важни години. 1204 г. – годината на основаване на града. 1231 г. – Ландсхут се превръща в резиденция на рода Виттелсбах. 1255 г. – градът става столица на Долна Бавария. 1475 г. – годината е паметна, тъй като по това време в Ландсхут се е състоял един от най-пищните фестивали на Средновековието – сватбата между херцог Георг Баварски и полската принцеса Ядвига Ягелон.

XVI век – в Ландсхут е построен първия ренесансов дворец на север от Алпите, като инициативата за това е херцогът на Бавария Лудвиг X. 1809 г. – годината е записана в историята на града не защото тя е преживяла разцвет, или защото е построен някой замък, или е издигната някой църква. За съжаление годината е спомената по неприятен повод – тогава се е състояла битка между 36 000 австрийци и 77 000 французи под командването на Наполеон I, завършила с френска победа. През Втората Световна война в града се намира звено от концентрационния лагер Дахау.

Основни забележителности в баварското градче ландсхут са замъкът „Траусниц” и най-високата тухлена постройка в света - църквата „Св. Мартин”.

Гласувай:
Рейтинг 4 от 1 гласа
RSS