Храмът Валхала

Информация | Kарта
seen
5715
facebook
Храмът Валхала

Паметникът Валхала – Дворец на падналите войни, се намира в близост до , Германия и от 1842 г. насам в него с мемориални бюстове и паметни плочи се почитат знаменити немци, както и личности, свързани с историята на Германия и на немскоговорещите народи.

Името му идва от Валахала - митично място, намиращо се в Асгард, където отиват падналите достойно в битка войни в скандинавската митология. Наред с много други паметници, Валхала се нарежда в групата на най-монументалните паметници в Германия. Мястото за издигането на Валхала е избрано от самия Лудвиг и архитекта Кленце – високо над Дунав, в близост до Регенсбург. Лудвиг иска да използва стила на английските пейзажни градини и Мюнхенския английски парк като място за строежа, но се оказва, че мястото е прекалено тясно и не дотолкова просторно като класическите сгради, с които Лудвиг се запознава по време на своите пътувания в .

След дълго колебание, Валхала е издигнат на днешното си място. Дължината на постройката е 66, 7 метра, ширината - 31, 6 м, а височината - 20 м. Общо с основите дължината е 125 м, а височината е 55 м. Отвътре Валхала е висока 48, 5 м, широка 14 м и висока 15, 5 м.

Създаването на паметника Валхала е провокирано от решението на Лудвиг, както е споменато и на първия надпис на пода, да се построи паметник за 50 велики немци. За определяне на имената Лудвиг се допитва до швейцарския писател и разказвач Йоханес фон Мюлер, който всъщност предлага името Валхала.

Определените личности варират от императори от далечни времена през наскоро починали като Фридрих Шилер до съвременници като Гьоте и Йозеф Хайдн. Със задачата да изобразят бюстовете на великите немци са натоварени редица скулптори, най-известните от които са Йохан Готфрид Шадов, неговият син Рудолф Шадов и Кристиан Фридрих Тик.

Проектът на Валхала е възложен на архитекта Лео фон Кленце – пред него е хвърлено предизвикателството да построи паметник „Храм на славата”. Майсторството на Кленце, парите – на Лудвиг I Баварски. В резултат на тази добър тандем в периода 1830 г.-1842 г. е издигнат паметника Валхала в класически стил и на външен вид приличащ на мраморен гръцки храм - като Партенона в Атина.

При отварянето са почетени 160 човека с 96 бюста и 64 паметни плочи. Днес във Валхала се намират 128 бюста и 65 паметни плочи, които са изваяни в чест на 193 човека или групи. Валхала е собственост на Свободната държава Бавария и всеки гражданин може да предложи някой значим човек от немскоговорещата езикова група, който е починал преди най-малко 20 години. Само единадесет от почетените са жени, макар че Лудвиг I споменава, че “Никое съсловие, нито дори женският пол, не са забранени. Равенството царува във Валхала; смъртта отменя всяко земно различие.”

Гласувай:
Рейтинг 1 от 1 гласа
RSS