Разположен живописно в малък залив между Балтийско и Северно море, Кил е пристанищен град в Германия и център на провинция Шлезвиг-Холщайн. Стратегиеското му положение способства Кил да се развива като корабостроителен център. От пристанище му тръгва "Килският канал", които има стратегическо значение за града. Основна туристическа атракция на града е т. нар. "Килска седмица" - ветроходна регата, провеждана традиционно в края на юни. Градът е известен и със своя изтъкнат отбор по хандбал.

Килският фиорд дълго време е бил населяван от номади и викинги, които извършват редица нападения над земите на днешния град и колонизират територията му. За това свидетелстват географията и архитектурата на фиорда. Граф Адолф фон Холщайн е първият откривател на земите на този град през далечната 1233 г. Той е всъщност и основател на Кил в периода между 1233 г. и 1242 г.

Градът се развива добре, бележи напредък в много сфери и успешно става член на Ханзата през 1284 г., което продължава до 1518 г. Кил е поредният немски град, в който толкова рано отваря врати университет. Това става на 29 септември 1665 г., а сред неговите възпитаници са множество прочути учени като Теодор Момзен и Макс Планк, които впоследствие и са преподавали тук. От 1773г. до 1864 г. градът принадлежи на кралят на Дания.

Гласувай:
Рейтинг 1 от 1 гласа Кил