Любек

Информация | Kарта
seen
9543
facebook
Любек Photocredit: hanseat | Fotolia

Любек е красив старинен немски град в провинция Шлезвиг-Холщайн, Северна Германия. Градът е най-големият пристанищен град, тъй като се намира на Балтийско море, близо до устието на река Траве, както и вторият по големина град в провинцията. Името му произлиза от славянската дума Любица.

За много може би е абсурдно, че Любек е бившата Кралица на Ханзата. Но за учудване на много това невзрачно според някои градче, в продължение на три века - от XIII до ХVI, е начело на Ханзейската лига - най-мощния търговски съюз в Европа, обединяващ в разцвета си над 150 града. И до днес официалното му име е Ханзейски град Любек. За съжаление днес Любек е изгубил търговското си значение, поради което буди подозрения около своето минало. За това пък е запазил невероятната си средновековна атмосфера.

Историята на града започва през 1143 г., когато херцогът на Шауенбург завладял славянското селище Любице, разположено на остров в река Трава. Германците изменили името на селището на Любек, а на реката - на Траве, но градът си останал на същия остров, от който се контролирали всички главни търговски маршрути в Северна Германия. Центърът на Любек, оформен в средата на ХII в., се е съхранил през вековете без съществени изменения и разрушения.

Любек е богат град по отношение на архитектурни паметници, исторически забележителности, музеи и т.н. Градът има над 1000 сгради, които си заслужават да се видят като архитектура - романска, готическа и неокласическа. Старият град в Любек пък съдържа уникални старинни постройки и е обявен за паметник на световното историческо наследство от ЮНЕСКО.

Безспорно една от най-красивите постройки е тази на кметството на града. Тя е представител на романския стил от XIII век. Пред кметството на Любек се намира пазарният площад, в средата на който има платформа, на която навремето са излагали осъдените на публично порицание престъпници.

Като стана дума за религиозно храмове акцентът пада върху най-красивата църква в Любек - безспорно "Св. Дева Мария". Храм „Дева Мария” е сринат почти до основи от бомбардиворвките, но днес е възстановен и смайва с готическата си архитектура. Много други църкви в цяла Европа са построени по образец на тази в Любек.

Общо пет са готическите църкви в Любек, които смайват пътешествениците още при приближаването им към града, тъй като кулите им се забелязват отдалече. Заради тях в Средновековието са наричали Любек Градът на седемте златни кули.

Но най-величавите са кулите на Холстентор - западната входна врата на града, която е една от най-известните сгради в Германия. Вратата е леко килната на една страна и местните хора се шегуват, че Любек е два пъти по-красив от Пиза, защото си има не една, а две наклонени кули.

Любек може да се гордее съвсем основателно със известните хора на които той е роден град. Това са носителите на Нобелова награда писател Гюнтер Грас, бившият западногермански канцлер Вили Бранд, както и Томас Ман, който през 1929 г. получи Нобелова награда за литература за романа си "Буденброкови".

Освен красивите религиозни храмове, Любек има и доста интересни музеи. Музеум Кирхе Санкт Катеринен, Любекер Театерфигуренмузеум и Холщентор, който е местният исторически музей, са само няколко от многото, които задължително трябва да се разгледат.

Гласувай:
Рейтинг 0 от 0 гласа
RSS