Хузум е град в Северна Германия, принадлежащ на провинция Шлезвиг-Холщайн. Градът е разположен на брега на Северно море. Хузум отстои на 82 км западно от Кил, на 139 км северозападно от Хамбург и на 43 км югозападно от Фленсбург.

Първите писмени сведения за Хузум са от 1252 г. По това време на това място е съществувала датската крепост Хузумбро, в която е намерил смъртта си крал Абел. Белязан от географското си положение, Хузум носи своя кръст – като град по крайбрежието на Северно море, той преживява последиците от приливи вследствие на бури. През 1362 г. поредният прилив се оказва фатален и след наводнението се откопава значителна част земни маси. След този момент Хузум се превръща в морско пристанище. До този момент градът не е разположен на морския бряг.

За културната и обществена история на Хузум принос имат няколко човека. От 1689 г. до 1697 г. органист в Хузум е Николаус Брунс, оказал силно влияние върху Йохан Себастиян Бах. През XIX век градът става известен като родното място на писателя Теодор Щорм, създал фразата „сивият град на морето“. Днес Хузум е туристически център и врата към Северните Фризийски острови.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласа Хузум