Европа >> Германия >> Хамбург >> Санкт Паули - Хамбург

Санкт Паули - Хамбург

Информация | Kарта
seen
5917
facebook
Санкт Паули - Хамбург Photocredit: Marco2811 | Fotolia

Санкт Паули е един 105-те квартала на Хамбург. Разположен е на десния браг на река Елба. Името на Санкт Паули е взаимствано от един хълм в областта, където се намира квартала. В началото на XVII век се развива като едно от предградията, извън границите на близкия град и в близост до град Алтона.

Санкт Паули е разположен в близост до едно от известните пристанища в Хамбург. В този прочут квартал Санкт Паули се намират известни нощни заведения, кабарета, вариетета, казина. Кварталът обаче е известен най-вече със своите "Червени фенери". Те се намират на най-известната улица не само в Хамбург, а и в цяла Германия - Реепербан. Реепeрбан може да бъде определена като „най-сладката миля на света”. Тази улица е номер едно в Хамбург що се отнася до развлечения и удоволствия. На тази улица са накацали множество киносалони, където се прожектират секс филми, а има дори театрални представления с реален секс на живо. Неслучайно местните жители наричат Санкт Паули „Кварталът на грехопадението”.

Централната търговска улица Мьонкебергстрасе е дълга около 1 км. Санкт Паули не е посветил своята територия на гореизброените заведения. В него не липсват например търговски центрове, в които човек може да задоволи напълно своите шопинг страсти. Може би в пълен контраст на греха, тук се намират две от големите катедрали на Хамбург. Едната е катедралата „Св.Якоб”, в която се намира прочутият орган, на който е свирил Йохан Тази катедрала е била частично разрушена от бомбардировките през Втората световна война, но през 1951 г. отново е възстановена, като й е направена съвсем нова кула в съвременен стил.

Пристанището на Хамбург e разположено на 110км от устието на река Елба. Известно е с името "врата към света" и е най-голямото пристанище в Германия и третото по големина пристанище в Европа. Пристанището е с площ от 73.99 кв.км, от които 43.31 кв.км са земни площи.

Мястото е естествено облагодетелствано от разклонената Елба, създавайки идеално място за пристанищен комплекс със съоръжения за складиране и разтоварване. Пристанището разполага със 70 пристанищни дока за малки и големи речни и морски кораби, ремонтна корабостроителница, където се ремонтират и най-големите пътнически круизни лайнери. Историята на пристанището започва да се пише горе-долу по същото време по което се създава и града. Основите му са положени на 7 май 1189 г. от Фредерик I. Поради стратегическото си положение веднага се превръща в главно пристанище в Централна Европа, като успява да превърне Хамбург във водещ град за търговията и богата и горда буржоазия.

През XIX век Хамбург става основен център за трансатлантически пътнически и туристически пътувания. В края на XIX век влиянието на пристанището се засилва. Основаното на 15 октомври свободното пристанище позволява на търговците да товарят и да съхраняват стоки без да минава през митниците и засилва позицията на Хамбург в морската търговия със съседните страни.

Складовото селище е едно от съвременните архитектурните икони на Хамбург, което е построено по същото време с цел да засили интереса към Хамбург. Площта му от 350,000 кв.м. се използва, за да се поеме нарастващото количество складирани стоки в пристанището. За съжаление Втората световна война е безкомпромисна към пристанището на Хамбург. След разделението на Германия между 1945 г.-1990 г. пристанището губи повечето от вътрешността на страната и следователно много от търговските си връзки. То обаче възвръща славата на Хамбург като главен логистичен център, а същевременно и като едно от най-натоварените и най-големите морски пристанища в света.

Разположението на пристанището освен предимства има и своите недостатъци. Специални кораби-багери трябва непрекъснато да се грижат за поддръжката на дълбочината на плавателната линия, която е 13 м. От друга страна, разположението сравнително навътре в страната води до по ниски транспортни разходи когато стоките се прехвърлят на сухоземен транспорт.

Гласувай:
Рейтинг 0 от 0 гласа
RSS