Франкфурт на Майн (Frankfurt am Main) е най-големият град в провинция Хесен, и петият по големина град в Германия след Берлин, Хамбург, Мюнхен и Кьолн. Разположен е край река Майн и игаре ролята на финансов и транспортен център на Германия. Франкфурт на Майн е и сред водещите финансови центрове в Европа – в него се намират седалищата на Европейската централна банка и Франкфуртската външнотърговска банка. Специфичност за града е, че във Франкфурт се намират много от най-високите сгради в континентална Европа. За точна дата и година на създаване на града с точност не може да се говори, но все пак не е грешно да се твърди, че това е станало около I век сл.н.е. Първите писмени информации за Франкфурт датират от 22 февруари 794 г. В тях се разказва за крепостта на франките, която е място на франския кралски двор и архиепископството. През 843 г. Франкфурт става най-важен град в кралството на източните франки. Още от 855 г. германските крале и императори са избирани именно във Франкфурт, както и са провеждани заседанията на парламента. До края на свещената Римска империя, тридесет и трима императори са избирани в свободния град на Майн - може би, за да не се дава предпочитание на нито една от провинциалните столици.

През 1222 г. Франкфурт става свободен имперски град. От 1562 г. императорът бива коронован във Франкфурт. Тази традиция по коронясване обаче е прекъсната през 1792 г. След разпадането на Свещената римска империя Франкфурт се присъединява към Рейнския съюз. През 1815 г. Франкфурт получава статус на свободен град и седалище на Федералното правителство.

Въпреки големите разрушения и човешки жертви, градът отново „се изправя на крака” и през 1949 г. е основен фаворит за нова столица на следвоенна Германия, но поради редица исторически, политически и стратегически съображения е предпочетен далеч по-малкия като население и икономически потенциал Бон.

В облика на Франфуркт на Майн не може да се конкретизира типичен стил на архитектура. Сградите в града са раздвижени, като модерното върви ръка за ръка със старото. Силуетът на Франкфурт е необичаен заради архитектура небостъргачи на банките например. Градът е забележителен и с това, че на всеки две-три години се ражда по един нов архитектурен хит - панаирната кула, екологичният небостъргач на Комерцбанк, който е най-високата сграда в Европа, новата сграда на Европейската банка.

Сред съвременните архитектурни шедьоври във Франкфурт са още летището, открито през 1936 г. и разбира се, панаирният град. Особено впечатляващи също така са и силуетът и интериорът на старата императорска катедрала, която е и същинска съкровищница на изобразителното изкуство. В повечето случаи новото строителство е успешно адаптирано към старинната архитектура под формата на музеи, галерии, изложбени зали, ресторанти и кафенета.

Не само с архитектура може да впечатли красивата катедрала „Св.Бартоломей”. В нея са запечатни исторически събития от особена важност – в нея между 1562 г. и 1792 г. официално са били коронясвани владетелите на Свещената Римска империя. В друга известна църква – „Паулкирхе” пък през 1848 година е било свикано първото германско народно събрание.

Друга църква, привличаща интереса на туристите, е най-голямата лутеранска църква „Св. Катерина”, изградена изцяло в бароков стил.

Има още няколко заслужаващи вниманието – сградите на старата и новата опера, както и Хауптвахе – бившият градски затвор в стил барок.

Франкфурт е изключително богат на музеи град. С уникална колекция от старо и ново немско, фламандско и френско изкуство се гордее музеят "Штадел", но интерес представляват и музеите на киното, на комуникациите, на приложните изкуства, на съвременното изкуство, на архитектурата. Най-любопитният от тях е единственият в Западна Европа музей на иконите. Франкфурт на Майн е и образователен център, дом на много висши училища и колежи, най-елитните от които са университета Гьоте, Висшето училище по финанси и мениджмънт, Университетът по приложни науки и други.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Франкфурт на Майн