Марбург

Информация | Kарта
seen
7629
facebook
Марбург

Марбург е град в пределите на провинция Хесен, който е разположен на река Лан, Централна Германия. Градът е известен с Марбургският университет, който е първият протестантски университет в света.

Пъровто селище на територията на днешен Марбург възниква на много стратегическо място – на кръстопътя на два важни търговски пътя - от към и от Северно море към Алпите и , първият от които пресича река Лан при града. Всъщност се предполага, че това, което първо възниква, е малък замък, издигнат в периода между IX и X век.

Едва от 1140 г. има сигурни сведения за съществуването на града, който по това време е включен във владенията на ландграфовете на Тюрингия. Голяма част от историята на Марбург е писана докато той е бил управляван от Тюрингия. Поради лоши отношения със своя зет, новият ландграф, през 1228 г. овдовялата ландграфиня на Тюрингия Елисавета Унгарска се установява в Марбург и посвещава живота си на болните, а след смъртта си на 24-годишна възраст е обявена за светица.

Упоритата й дъщеря – София Брабантска, през 1264 г. успява да спечели ландграфство Хесен, което е било във владение на Тюрингия. Марбург става една от столиците на Хесен до средата на XVI век. Марбург става важен център на Реформацията след като е привлечен към владенията на ландграф Филип I.

На 30 май 1527 г. в града е основан първият протестантски университет в света. Тридесетгодишната война оставя своя отпечатък над Марбург - градът губи над две трети от населението си. В продължение на два века – от XVII до XIX век, той е затънтено място, постоянно оспорвано между Хесен-Дармщат и Хесен-Касел.

Продължителния период на упадък помага на Марбург да запази старинния си готически вид и в началото на 19 век градът става популярен сред представителите на възникващия романтизъм. През този период в града живеят Фридрих Карл фон Савини, Ахим фон Арним, Клеменс Брентано, Бетина фон Арним и братя Грим. В края на XIX век Марбург е присъединен към Прусия и се превръща в неин основен опорен пункт в Централна Германия.

Сред забележителностите на града се нарежда църквата „Св.Елизабет”, която е една от най-старите готически църкви в Централна Европа.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласа
RSS