На 30 км от Франкфурт, има един град, в който все още витае духът на стара аристократична Европа. Това място е градът Висбаден – столицата на провинция Хесен. Разположен е на източния бряг на река Рейн, която e и западната граница на града и провинцията, разделяща ги от провинция Райнланд-Пфалц. Висбаден е известен немски курорт още от римски времена, който днес се слави с 26-те си горещи извори, които привличат със своята изцерителна сила. Заради вископоставена личност като император Вилхем, който обичал да отсяда в града в миналото, той е получил прозвището “императорския град”.

Историята на Висбаден може и да е започва още от неолита, но римляните са първите, които издигат крепост по тези земи в периода между 6 г.-15 г. сл.н.е. Прословутите с целебните си свойства минерални извори са споменати в писмени сведения през 77 г. Благодарение на тях през 121 г. около термите започва да се сформира селище под името Аква Матиакорум.

Тъй като алеманите нанасят тежки разрушения над селището, от римските постройки до днес е запазен воден канал, който е доставял вода от планината Таунус. По-късно алеманите са прогонени от франките. В по-късни години, когато над тези земи е властвал Карл Велики, градът е съществувал под името Висибадия. Днешен Висбаден е територия, която в миналото е била апетит и причина за много местни войни за надмощие над града. През XII век властта над Висбаден е в ръцете на графовете Насау.

През 1329 г. кайзер Лудвиг Баварски издава разрешение във Висбаден да се секат монети, а през 1366 г. е изграден най-известният минерален извор Кохбрунен. Историята на града преминава през XIX век, когато той се развива като курорт с минерални бани, които са предпочитано място от много велики и богати и известни личности. Кайзер Вилхем II, аристократи, хора на изкуството, богати предприемачи – такива са били почитателите на този град.

В по-нататъшното развитие на Висбаден има върхове и падения. С развитието на Висбаден се построяват много репрезентативни сгради, населението нараства, възникват нови квартали и в началото на XX век Висбаден е градът с най-много милионери в Германия. Краят на Първата световна война е край и на популярността на града. Следват окупации над Висбаден от Франция и Великобритания. След 1933 г. в града се настаняват служби на нацисткия режим, а по време на Втората световна война са депортирани и убити около 1200 евреи и двете синагоги в града са разрушени.

След създаването на Федерална Република Германия през 1949 г. Висбаден е обявен за център на новата провинция Хесен. Централното местоположение на града в провинцията и идеята Франкфурт да е нова столица на Германия диктуват избора.

Във Висбаден динамиката, шумът и техническият прогрес се отнасят със страхопочитание към историята и културата. Архитектурните исторически паметници като гордостта на града – неговите катедрали, разкошният театър, римската баня, красивото историческо казино, зелените паркове – всичко това оформя незабравимата визия на града. Разпръснати между гейзери от горяща вода, и потънали в парата, извираща от шахти и чучури, образуват величествена комбинация, която придава на Висбаден магнетичност, пред която всеки коленичи.

Въздухът в града е зареден с енергия, здраве и романтика. Тесните улички са окичени с уютни малко ресторантчета, които принадлежат на различните световни кухни – турски, китайски, италианска, френски и т.н.

Висбаден е гостоприемен и толерантен към всякакви етноси и религии, към всеки, който иска да се приобщи към неговия свят.

Част от прекрасния свят на Висбаден е историческото кафене при двете 150-годишни баби – аристократки, чиито кукли посрещат посетителите още на входа и ги заразяват с весело настроение.

Гласувай:
Рейтинг 4.6 от 5 гласували Висбаден