Дармщат (Darmstadt) е град в Германия, който е разположен в провинция Хесен, на юг от свързаните метрополитни области на Франкфурт на Майн и Висбаден.

Накратко историята на Дармщат може да бъде разказана с няколко важни събитие около развитието на града. За първи път днешният град се споменава през XI век, когато са света той е известен под името Дармундещат.

Официално за град го обявява император Лудвиг Баварски през 1330 г. С голяма важност се ползва Дармщат след като от 1567 г. до 1806 г. е седалище на управляващите могъщи ландграфове. Благодарение на своята позиция, в градът през 1877 г. е основан Технически университет. През следващият век, до около 1918 г., Дармщат преминава под властта на великите херцози Хесен-Дармщат.

Поел по стълбицата на разцвета, Дармщат увеличава своята територия, след като през 1937 г. към неговите земи са прибавени съседните селища Архайлген и Еберщат, а през 1938 г. градът се отделя административно.

За съжаление Дармщат няма безпроблемнно съществуване. 11000 души са убити, а много остават без дом след като на 11 септември градът поема бомбардировките на Великобритания. Друга неприятна история около града е убийството на голяма част от 3000-те евреи, които са намери подслон в този град, по време на нацисткия режим между 1933 г. и 1945 г.

В Дармщат характерна особеност е стила Югендстил, който навлиза през XX век и който е германския еквивалент на стила ар нуво. Така на бял свят се появяват много значими архитектурни обекти – например Кулата с петте пръста, Руския параклис, издигнат като частен параклис на последния руски цар Николай II, както и големи изложбени зали и частни къщи.

В по-нови времена Дармщат е известен с летните си курсове по съвременна класическа музика по инициатива на Волфганг Щайнеке.

Замъкът в Дармщат, разположен в центъра на града, е сред забележителностите на Дармщат. Сегашният си вид замъка получава през XVIII век. Той е бил резиденция на графовете на Хесен-Дармщат, както и на великите херцози на Хесен.

Луизенплатц е името на най-големият площад на града, който се намира точно в неговия център. Около него днес се извисяват много модерни сгради. В неговият център се извисява от 1844 г. 33-метровата колона, издигната в чест на първия велик херцог на Хесен – Лудвиг I. В Дармщат се намира Центърът за Европейски космически операции на Европейската космическа агенция, както и главното управление на EUMETSAT. Дармщат е фармацевтичен и химически център, дом на компаниите Merck KGaA и Röhm. Неслучайно през 1997 г. градът получава определението „град на науките”. Изключително инетересен е факта, че в града през 2003 г. е открит химически елемент, който е кръстен на Дармщат – Дармщадий. Джаз-институтът Дармщат е най-големият немски публично достъпен джаз архив. Международният музикален институт Дармщат пък има в архива си една от най-големите световни колекции на нотни писма след Втората световна война.

Гласувай:
Рейтинг 1 от 1 гласували Дармщат