Ваймар

Информация | Kарта
seen
7769
facebook
Ваймар

Ваймар е град в живописната германска провинция Тюрингия, лежащ в подножието на планината Тюрингер Валд и в близост до градовете , Хале, и Лайпциг. Ваймар е малък, спокоен град, разположен в Централна Германия, на река Илм. През самия Ваймар тихо и спокойно протича река Илм. Целият град е разположен на площ от 84, 26 кв.км, а населението му достига около 65 000 000 жители. Най-ранните сведения за Ваймар датират от 899 г. През вековете днешният град е бил известен с имената Вимарес, Вимари и Вимар докато стигне до Ваймар. През 1552 г. градът получава привилегията да стане столица на херцогство Саксония-Ваймар и запазва статута си на такава до 1918 г. По време на регентството на Анна Амалия, обхващащо времевия интервал 1758 г.-1775 г., и на сина й Карл Август в периода 1809 г.-1828 г., Ваймар се превръща във важен културен център на Европа и лобно място на немската интелигенция на Европа. В него се подвизават и творят големи имена като светилата Гьоте, Шилер и Хердер, както и виртуозния пианист Хумел, който е ученик на Моцарт.

Много важен факт в историята на Ваймар е, че след Първата световна война в града се създава новата конституция на Германия, отменяща монархията и Германската империя. Името на Ваймар е решаващо и за създаването на Ваймарска република, която просъществува за периода от 1919 г. до 1933 г., както и за самото име на републиката.

Ваймар е един от културните центрове на Европа. В този малък град се случват грандиозни събития предопределили човешката история за десетилетия и векове. Великите философи Гьоте и Шилер не са родени във Ваймар, но творят и умират в този град, пишейки културната му история. Ваймар се свързва и с името на теолога и философ Йохан Хердер, който разработва идеологията на хуманизма като философска категория.

Ваймар може да не е родно място на великите учени, но е родно място на новаторската дизайнерска школа Баухаус. Основополжик е Валтер Гропиус, управляващ група художници, обединени от идеята да обединят Ваймарското училище за изобразителни изкуства с Училището за художествени занаяти на Хенри ван де Велде, като целта е да се даде начало на новаторски дизайнерски стил за нуждите на архитектурата и като цяло за новото време след войната.

Така благодарения на дизайнерската школа се произвеждат различни мебели, грънчарски изделия и тапети. В оригиналната училищна сграда на Баухаус във Ваймар днес е разположен университетът Баухаус-Университет-Ваймар. Градът има и музей, посветен на този стил. В Баухаус Музеум може да се разгледат типични образци и предмети от мебелировката в стила на школата. И двете сгради са включени в списъка със Световното културно наследство на ЮНЕСКО.

Освен университета и музея, интересни забележителности на Ваймар са Консерваторията "Ференц Лист”, къщата на Георг Мухе, Националния театър на Ваймар, Баумхаус, бароковият дворец Витумпалас, както и намиращият се на югозапад от Ваймар замък Белведере, построен през 1724 г. От изключителна важност за града и неговия туризъм са гробниците на Гьоте и Шилер, както и техните архиви – те са едни от най-посещаваните културно-исторически забележителности във Ваймар.

Не на последно място обаче се нареждат паметникът на Гьоте и Шилер и пред него – статуя на двамата творци, хванати за ръце, както и къщата на Гьоте.

Гласувай:
Рейтинг 0 от 0 гласа
RSS