Магдебург е град в Източна Германия, център на провинция Саксония-Анхалт. Магдебург играе роля на речно пристанище, тъй като е разположен на река Елба. Магдебург е център на металургията, машиностроенето, захарната промишленост и др. Магдебург е сред най-важните средновековни градове на Европа.

Магдебург дължи част от своята слава на император Отон I, първият римски император, живял през голяма част от времето си в града и погребан в катедралата след смъртта му. Магдебург е известен и със своята интерпретация на германския закон за градовете, известна като Магдебург права. Тази версия се е разпространявала из Централна и Източна Европа.

Градът е прочут и с т.нар. „1631 чувала на Магдебург”, които затвърдяват протестантската устойчивост по време на Тридесетгодишната война.

Основан от Карл Велики през 805 г. като Магадобург – името произлиза най-вероятно от думите мадаго-голям,силен, и бурга – крепост, на стар немски език, градът е укрепен през 919 г. от крал Хенри I срещу набезите на маджари и славяни. През 929 г. начело на града застава по-голяма дъщеря на Едуард – Едит, след като тя се омъжва за сина на Хенри Отон I – този град просто е подарък за булката след първата брачна нощ. Едит страшно много обича града и прекарвала голям част от времето си в него. След смъртта си тя е погребана в криптата на бенедиктинскиото абатство „Сен Морис”, което по-късно е възстановено като катедрала. През 937 г. в Магдебург се намира седалището на кралското събрание.

Магдебургската архиепископия е основана през 968 г., а Адалберт от Магдебург е ръкоположен като първи архиепископ. В архиепископия влизат епархиите на Хавелберг, Бранденбург, Мерзебург, Майсен и Цайт-Хаумбург. Архиепископията играе важна роля в немски колонизация на славянските земи на изток от река Елба.

През 1035 г. Магдебург получава изключителни права в областта на търговията и това става благодарение на т.нар. Магдебурски правила, разпространени из Централна и Източна Европа. В резултат посетители от много страни започват да търгуват в Магдебург, но за съжаление градът е почти унищожен от възникнал пожар през 1118 г.

През XIII век Магдебург става член на Ханзата. Възстановил се след пожара, Магдебург става един от най-големите градове в Свещената Римска империя. В града се развива активна морска търговия на запад към Фландрия, със страните от Северно море.

През 1631 г., по време на Тридесетгодишната война, имперските войски на графа на Тили Йохан, нахлуват в града и извършват масово и жестоко клане на около 20 000 жители, и изгарят на града в т.нар. чували на Магдебург. Градът успява да устои на първата обсада на Албрехт фон Валенщайн през 1629 г., но след пагубната 1631 г. от него остават една 400 човека. Според Вестфалския мир от 1648 г., Магдебург влиза в състава на Брандербург-Прусия като полуавтономоно херцогство Магдебург, веднага след смъртта на управлящавият Август фон Сакс-Вайсенфелс.

С това премеждията на Магдебург не свършват – преживява няколко чужди окупации, но все пак слънце изгрява и над него. Към края на Втората световна война градът вече има население около 340 хиляди и е обявен за столица на провинция в Магдебург.

Магдебург е град, който първоначално очарова с невероятна чистота, усмихнати и любезни хора, абсолютно добронамерени и готови да помогнат. Сред забележителностите на града са накацалите по брега на Елба внушителни и величествени катедрали „Св.Йоханес”, „Св.Себастиян” и „Св.Джеймс”.

Несъмнено символ на града е Магдебургската катедрала, която официално е наричана Катедрала на Свети Екатерина и Мавриций. Тя е първата готическа катедрала в Германия и е най-високата в Източна Германия, висока цели 104 метра. Катедралата е построена върху единствената здрава скала, наречена Катедрална скала. Днешната катедрала е издигната върху останките от най-първия строеж на катедралата, която е била напълно унищожена и сега се правят разкопки,за да се установят някои неизвестни до този момент факти.

Любимо място на много туристи е едно невероятното творение в розово- "Зелената цитадела", като модернистичните постройки и Цитаделата на Хусерман са може би едни от гениалните творения в Магдебург. Интересното в тази сграда на цитаделата е, че тя цялата е розова, а в името й присъства думата „зелена”.

Изключително интересен е "Фонтанът на дявола" – не само със своя вид, но и със своя замисъл, целящ да покаже човешките слабости. В Магдебург не липсват и паркове. Не трябва да се пропусне да се спомене и Алеята на романтичната общност, която в Магдебург е точно на центъра на романтичната област. Точно в тази област се намират доста замъци,музеи и красиви паркове, зоологическата градина,където може да бъде видян застрашеният снежен леопард.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласа Магдебург