Ерфурт

Информация | Kарта
seen
10404
facebook
Ерфурт

Ерфурт е град в Германия, столица и най-голям град на федерална провинция Тюрингия, както и най-големият град и един от трите регионални центъра на провинцията наред с Йена и Гера. Стратегическото местоположение на Ерфурт в тази централна територия на Германия е определящо за преминаването и кръстосването в града на много държавни и международни транспортни възли. Гарата в Ерфурт е една от най-възловите в тази част на Европа. Първите исторически доказателства за същесвтуващо селище по земите на днешен Ерфурт датират още от 742 г. С много добри темпове на развитие може да се похвали този немски град и скоро след основаването си става областен център на Тюрингия. Но до 1945 г. той по никакъв начин не участва в политическия живот на провинцията.

През Средновековието Ерфурт се радва на своята автономност. След това първо Ерфурт е включен, и то насилствено, в състава на Графство Майнц насилствено, не по собствена воля през 1664 г. През 1802 г. Ерфурт става част от Прусия, към която принадлежи чак до 1945 година. Само в периода 1806 г.-1814 г. графство Ерфурт е под управлението на френска власт. Ерфурт има дълга история като център на германската религия и просвещение. Католическата епархия в града е основана още през далечната 742 г.

Сред най-важни институции на града са Федералният трудов съд, Университетът Ерфурт и Професионалното висше учебно заведение Ерфурт, и католическата епархия на Ерфурт.

Сред главните забележителности на града е главният храм на католическата епархия - ерфуртската катедрала „Св.Мария”. От едната й страна се намира Църковният площад, а от другата е разполжената на Църковния хълм църква „Св.Северия”. Историята на Ерфуртската катедрала започва от капелата, построена от епископ Бонифаций през 742 г. Катедралата е построена изцяло в готически стил и очарова с прекрасните си вътрешни дърворезби и витражи. Сред забележителностите на самата катедрала са романската Мадона, както и бронзовия полилей "Волфрам", датиращ от 1160 г.

Католическата църква „Св.Северия” първоначално е била замислена като манастирска църква. Основите й са положени през 1280 г., като тя е кръстена на епископа на Равена Свети Северия. Във вътрешността й се намира саркофага на Св. Северия, изграден през 1365 г. с житието на светеца отстрани.

Три са основните акценти в историческото и културно наследство на Ерфурт. В тази бройка влиза Университетът, катедралата в Ерфурт и отлично запазилата се стара част на града.

Университетът в Ерфурт е основан през 1392 г., което автоматично го прави третото най-старо висше учебно заведение в Германия и и един от най-старите на територията на Централна Европа. Известността на университета се подсилва от факта, че негов възпитаник е Мартин Лутер.

Почти 3 кв.км. е площа на стария център в средновековен стил с около 25 енорийски църкви и множество занатчийски и градски къщи. Особено забележителна е голямата камбана "Глориоза", която е отлята през 1497 г. Невероятната средновековна крепост Петерсберг, откъдето се открива прелестна гледка към красивия старинен Ерфурт, е построена в периода от 1664 г. до 1707 г. За радост на града и ценителите, голяма част от конструкцията й е запазена и до днес.

Гласувай:
Рейтинг 0 от 0 гласа
RSS