Кведлинбург

Информация | Kарта
seen
4420
facebook
Кведлинбург Photocredit: marcus_hofmann | Fotolia

Кведлинбург е град в Германия, намиращ се в провинцията Саксония-Анхалт, северно от планинската верига Харц. През 1994 г. старата част на Кведлинбург, заедно с кацналия на хълм замък Кведлинбург, са включени в списъка със световно културно наследство на ЮНЕСКО. Тази област от над 80 ха преминава под протекцията на ЮНЕСКО, тъй като е изключителен пример как съвременен град успява да съхрани в отлично състояние средновековното си архитектурно наследство.

Именно защото е добър стопанин на своте ценности, в Кведлинбург могат да се видят уникални постройки, останали от римско време, както и отлично съхранени дървени къщи.

Над 1000 години замъкът Кведлинбург се извисява импозантно над градчето, живописно кацнал на ръба на пясъчникова скала. Историята на замъка започва да се пише през 1129 г. Първоначално на това място се появява базиликата „Св. Серватиус” като наследник на по-ранна римска постройка. Още тогава Кведлинбург, макар и не в окончателния си вид, е впечатлявал не само с размерите и фасадата си, но и с вътрешния интериор и украсата на стените си.

В интериора на църквата си личи успешният опит да се пресъздаде впечатлението за чисто римска архитектура чрез добавяне на апсидна стена. В трезора на замъка от 1993 г. насам се съхраняват съкровища на църквата Кведлинбург - древни артефакти и книги. Американски войник задига всичко, но то е намерено, откупено и върнато в замъка. В подземието или т.нар. крипта са разположени гробовете на първия германски крал Хенри Първи и съпругата му Матилде.

Днес в замъка с помещава интересен музей, който се стопанисва от община Кведлинбург. През последните години обаче пясъчниковата скала, върху която е изграден Кведлинбург се руши и това създава рискови ситуации за целостта на замъка.

Гласувай:
Рейтинг 1 от 1 гласа
RSS