Шяулей

Информация | Kарта
seen
3104
facebook

Шяулей е град в Литва, историческите данни за когото датират още от 1236 г. Шяулей е четвъртият по големи град в страната и неофициална столица на Северна Литва.

В миналото градът е бил наричан още Сауле и Шавли. Шяулей е бил практически напълно унищожен по време на Втората световна война и затова тук не се е запазила историческата част на града. След разрушителни селски вълнения през XVIII век бива разрушен и отново възстановен, но този път в класически стил.

Сред задължителните места в Шяулей, които трябва да бъдат посетени, се нарежда Хълмът с Кръстовете северно от града, възникнал през XIX век. В стария град също има останали интересни забележителности като например забележителната катедрала „Св.Петър и Павел” от началото на XVI век, както и сградата на кметството и дворецът Зубов от XVII век. В Шяулей не бива да се пропуска да се види символа на града – „Златният стрелец” на върха на своята колона до катедралата.

Шяулей се слави със своите многобройни музеи, сред които има дори Музей на котките и Музей на историята на водоснабдяването и канализацията.

Гласувай:
Рейтинг 0 от 0 гласа
RSS