Вилнюс (Vilnius) е столицата на Литва, както и административен център на Вилнюски окръг и на районната Вилнюска община без да е част от нея. Самият град е обособен в самостоятелна градска община и е разположен при вливането на река Вилня в река Нерис. Градът е един от финансовите центрове на Балтийските страни.

Вилнюс се споменава за първи път през 1323 г. в писмата на великия княз на Литва Гедиминас до германските градове с което той приканва германци и евреи да се заселят в столицата му. Апогей в своето развитие Вилнюс достига при великия княз Сигизмунд II Август, който през 1544 г. мести палата си в града. Следват десетилетия на бърз растеж, подпомогнат и от основаването през 1579 г. на Вилнюския университет при крал Стефан Батори, който става един от най-важните културни центрове в Полско-литовската държава.

Вилнюс е сред най-красивите градове в Европа, в който хармонично са съчетани отгласа на митично време, прегърнал готика, класицизъм, барок и съвремие. Основни забележителности в града са бароковата катедрала “Свети Петър и Павел”, площадът на Кметството “Свети Франсис", църквата “Света Ана”, “Портите на Зората” – част от някогашните отбранителни укрелпления, замъкът Higher Castle, конструиран през ХІІІ век, откъдето се откриват прекрасни гледки на града. Макар да е известен като град на барока, във Вилнюс има съхранени и готически сгради. През 1994 г. той е включен в списъка за световно историческо наследство на ЮНЕСКО.

Катедралният площад, на който се намира романо-католическата катедрала с няколко параклиса и камбанарии, е най-голямата забележителност във Вилнюс. Построена върху древен езически олтар от 1251 г., катедралата е изграждана на етапи. Зад Катедралата е Кралският дворец на Литва от ХVвек. Готическата постройка с три крила е възстановена през 2009 г. На източния край на площада се издига паметник на основателя на града, Великия Дук Гедиминас. На неговото име е наречен и хълма, на върха на който се намира замъка Гедиминас, с който се слага началото на града. Замъкът-крепост става символ на Вилнюс, Литва и нацията.

Във Вилнюс изобилстват красиви барокови дворци, които отлично изграждат визитната картичка на града – Президентският дворец от ХІV век, дворецът Служко от ХVІ век на левия бряг на река Нерис, сега Академия за музика и театър, дворецът Радзивил от ХVІ век с елементи на холанския ренесанс, понастоящем Музей на изящното изкуство. Един от най-добрите архитектурни ансамбли в стария град е Вилнюският университет, който е сред най-старите в Европа. Неслучайно е избран да представлява Литва в Парка „Мини Европа” в Брюксел.

Сред красивите представители на готиката във Вилнюс се отличава една от красивите готически сгради от ХV век, намираща се на градския площад, е къщата-музей на литовския художник Кажиз Варнелис. В него има старинни книги и карти на Източна Европа, илюстрации, рисунки и скулптури. Истинската атмосфера на творците на Литва определено може да се усети в Ужупис - квартала на художниците и романтиците.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Вилнюс