Люблин

Информация | Kарта
seen
5470
facebook
Люблин

Столица на Люблинското войводство и адмистративен център на Люблински окръг без да е част от него, Люблин е най-големият град в Източна Полша. Самият град е обособен в отделен окръг и се намира в историческия регион Малополша.

Установено е, че най-ранното постоянно поселение на територията на Люблин датира от ранното Средновековие, независимо от факта, че археологическите разкопки показват наличието на едно дълго, по-ранно присъствие на разнообразни култури в района. Най-старите исторически документи, споменаващи Люблин, датират от 1198 г.

Замъкът Люблин е най-голямата историческа забележителност на едноименния полски град. Върхът на Люблин е замъкът и уникално красивият параклис „Св. Троица”, който принадлежи към дворцовия комплекс. Замъкът Люблин се издига в близост до Стария град и до централната част на полския град. През XIV век в рамките на крепостните стени на замъка Люблин е издигната и църквата „Св. Троица”, която служи за кралски параклис в онези години. Стенописите в параклиса на замъка Люблин са дело на български и руски зографи, двама от които са оставили имената си по стените на храма - Кирил и Юшко.

Люблин е прекрасен университетски град, който годишно приютява около 80000 студенти. Старият град на Люблин е изпълнен с местенца, които осигуряват забавления и развлечения – кафенета, барове и т.н.

Не трябва да се пропусне в Люблин да се посети Средновековното оформление на Старе място, акустичната сакристия на бароковата катедрала, както и лагера „Майданек” извън Люблин.

Гласувай:
Рейтинг 0 от 0 гласа
RSS