Краков е един от най-старите и големи градове в Полша, обект на световното наследство на ЮНЕСКО. Административно е обособен в отделен окръг, но също така е административен център на Краковски окръг без да е част от него.

Градът е разположен на река Висла в подножието на хълма Вавел в Малополша, която се намира в южната част на Полша. За пръв път Краков се споменава през 968 г. в записките на Ибрахим ибн Якоб, търговец от Кордоба през 985 год. Той описва богат град, в който се пресичат търговски маршрути, заобиколен от гори.

Сърцето на историческият център на Краков тупти в подножието на Кралския дворец Вавел. Този 13-вековен търговски град има най-големия европейски пазар и множество исторически къщи, дворци и църкви с техните великолепни интериори. Несъмнено гордост на Краков е неговия Ягелонски университет‎ - един от най-старите в Европа.

Почти невъзможно е да бъдат изброени всички забележителности на Краков – десетките музеи, Гробищният Парк Раковицки, прекрасните Катедрали, бреговете на река Висла,Флорианската Порта и много други. Краков е горд и непреодолимо римокатолически град, където дори местното летище е на името на Папа Йоан Павел ІІ, който е служил като архиепископ на града преди да стане папа.През 1999 г. Краков бива избран за Европейски град на културата като повечето от забележителностите там са включени и в списъка на ЮНЕСКО за световни паметници на културата.

Катедралата "Дева Мария" е възхитителен религиозен храм, който е построен през 1257 г. Около него витае една история, която е свързана с двете му кули. Те са еднакви в основата, но различни към върховете си. Историята разказва за двама братя майстори, наети да построят църквата. Издигнали я братята, но стигайки до покрива, решили, за да е честно, ще направят две кули - по една за всеки, но всеки искал неговата да е по-висока и по-красива. Съперничеството им станало убийствено силно, като на финала единият от братята убил другия и надстроил своята кула по-нагоре.

Дворецът Вавел е сърцето на Краков. Дворцовият комплекс е огромен и е невероятна архитектурна палитра от епохи, стилове и съдби, какъвто е и самият Краков. Той бил резиденция на полските крале от периода XI-XVII век. През 1609 г. е съсипан от пожар и Сигизмунд III мести столицата във Варшава.

В двореца Вавел в Краков има много зали и помещения, които са богато украсени и декорирани с различни форми и орнаменти, но най- впечатляващото и уникално място тук е Тронната зала.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласа Краков