Познан

Информация | Kарта
seen
7469
facebook
Познан

Пети по големина в страната и четвърти най-голям индустриален център, столица на историческата област Великополша, Познан е град в централната част на западна Полша, също и административен център на Познански окръг без да е част от него. Днес Познан е търговски, индустриален и образователен център. Градът е разположен край река Варта, приток на Одра.

Най-ранните запазени сведения, в които се споменава името на Познан са записите на свещеника Тиемар.

Сред най-известните забележителности на Познан е внушителната катедрала, която е най-старата в страната. В нея са разположени гробниците на първите полски владетели: княз Мешко I, крал Болеслав Храбри, крал Мешко II и други.

Друга туристическа атракция на Познан е старият централен площад на града, един от най-хубавите в Европа. На него може да бъде разгледана сградата на Старата Община, в която се помещава Историческият Музей на града. Сред останалите музеи интересни са Археологическият музей, Музеят на приложните изкуства, Музеят на музикалните инструменти, Националният Музей, Литературният музей на Хенрик Сенкевич.

Историческите туристически атракции са и сградата на Кметството, построена във възрожденски стил, и замъците Корник и Рогалин. Сред важните събития на града е ежегодниятмеждународен търговски панаир, който се провежда от 1925 г. до днес.

Гласувай:
Рейтинг 1 от 1 гласа
RSS