Гданск

Информация | Kарта
seen
6391
facebook
Гданск

Разположен в историческия регион Гданска Померания, Гданск е шестият по големина град в Полша, най-важното полско пристанище и столица на Поморското войводство. Градът е част от агломерацията Триеместо. Смята се за традиционна столица на Кашубия. Гданск може да бъде намерен там някъде, край Гданския залив на Балтийско море, в устието на река Мотлава при вливането и в Ленивка, един от ръкавите на река Висла.

Гданск е споменат за първи път през 997 година в летопис за Св. Адалберт Пражки. Археологическите разкопки установяват, че на територията на Гданск е имало поселение още през V век.

Гданск е красив старинен град, чието историческо минало обаче неизменно е свързано с първите залпове при избухването на Втората световна война.

Градският пейзаж на Гданск, изпъстрен от улиците и сградите на Гданск, го определя като неповторим средновековен град. Не трябва да се пропуска да се посетите църквата „Дева Мария”, която се счита за най-големия тухлен храм в цял свят. Из малките красиви улички в стария град има невероятни исторически забележителности. Няма как да не се забележи и големия централен площад на града – „Длуги Тарг”, както и човек да не се разходи по крайбрежния кей.

Най-прекрасната фасада в града принадлежи на Златната Къща, която е една от най-впечатляващите сгради в Гданск, заедно с Общината и Сградата на Градския Съд. Пред нея на мястото, където са се събирали търговците, се намира Фонтанът на Нептун, построен във възрожденски стил.

Гласувай:
Рейтинг 0 от 0 гласа
RSS