Построен от тевтонските рицари в продължение на почти 230 години, замъкът Малборк или Орденсбург Мариенбург е класически пример за средновековен замък. Той е най-големият в света, изграден изцяло от тухли. Служил е за резиденция на рицарите от Тевтонския орден. Те му дават името Мариенбург, което означава замъка на Мария. Дворецът се разпростира на площ от повече от 20 хектара. От 1997 г. замъка Малборк е включен в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО.

Замъкът Малборк е издигнат на мястото на малка крепост от червени тухли, в която след разширяването и укрепването й се премества резиденцията на Тевтонския орден от Венеция през 1308 г. В годините на периода XIV—XV век, замъкът Малборк става силно укрепен пункт за кръстоносците с добрата си защита, големите запаси от храна и мночислените гарнизони.

След 7 юни 1457 г. Малборк, когато е закупен от Владислав Ягело, става част от многобройните дворци на полските владетели. Цялостна реконструкция през XIX век го дарява със средновековния му облик. През Втората световна война е почти разрушен и е изграден наново след това. В годините на Втората световна война в двореца Малборк се помещава лагерът за военнопленници „Сталаг ХХВ”, което довежда до големи щети по цялата сграда.

Самата обиколка на Мариенбург включва задължително посещение на различните изложби на средновековни предмети – монети, гоблени, оръжия, ковани оръдия на труда, както и ценна художествена колекция от кехлибар.

Гласувай:
Рейтинг 3.33333 от 3 гласа Замъка Малборк (Мариенбург)