Вълчата бърлога

Информация | Kарта
seen
4372
facebook
Вълчата бърлога Photocredit: Artur Grom | Fotolia

Комплекс „Вълчата бърлога” по време на Втората Световна война представлява военновременния щаб на Хитлер, както и е бил сцена на драматичен опит за убийство.

Комплекс „Вълчата бърлога” е сгушен в красивата област Мазурия в Североизточна Полша, в близост до Кетржин. Полевият щаб се разпростирал на площ от 27 хектара и се състои от 80 силно укрепени сгради и близко летище. Гъста гора е предпазвала от въздушно наблюдение седемте железобетонни бункера, а комплексът „Вълчата бърлога” е бил опасан с кабели и охраняван от пръстен бодлива тел и минно поле.

Кракът на Адолф Хитлер стъпва за първи път във „Вълчата бърлога” на 21 юни 1941 г. и започва да ръководи от това място голяма част от Втората Световна война. Той рядко напуска комплекса, като последния път когато си тръгва от „Вълчата бърлога” и не се връща повече на 20 ноември 1944 г. Комплексът е силно разрушен вследствие на експлозиите на германците.

Руините на комплекс „Вълчата бърлога” днес са целогодишно отврен музей, който навява побиващи тръпки при спомена за войната.

Гласувай:
Рейтинг 0 от 0 гласа
RSS