Родното място на Шопен

Информация | Kарта
seen
2476
facebook
Родното място на Шопен

Фредерик Франсоа Шопен е полски композитор от периода на романтизма и виртуозен пианист, най-известният представител на полското музикално изкуство и един от най-великите творци в историята на музиката. Неговото творчество представя романтизма в най-чистата му форма. През почти целия си живот страда от крехко здраве и умира от туберкулоза ненавършил 40 години.

Шопен е роден в къща, която се намира в Желазова Вола, близо до Сохачев и се пада в Мазовската област. По времето, когато се ражда Шопен, родното му място е било владение на граф Скарбек, който е наел бащата на композитора като преподавател. Къщата бива занемарена към края на XIX век. Интересът към родното място на Шопен му помага да бъде въстановено и то близко до първоначалния си вид.

През 1934 г. във Варшава е основан университет на името на Шопен, който впоследствие е превърнат в Общество с неговото име, което издава произведенията му и статии за неговото творчество. На 1 март 2010 г. в столицата на Полша, Варшава, след реконструкция и модернизация е открит нов съвременен музей - „Музей Фредерик Шопен“ послучай 200-годишнината от рождението на композитора.

Гласувай:
Рейтинг 0 от 0 гласа
google RSS