Параклиса на Черепите, намиращ се в полското село Чермна, е своеобразен паметник на живота и смъртта, погребално място за около 30 000 жертви на древните войни.

Първоначално човек като застане пред тази малка барокова църква не намира нищо стряскащо в нейния екстериор. Но стряскащото идва когато се прекрачи прага на Параклиса с черепите. По стените и тавана му има над 3000 черепа и други кости, подредени така, че да създават един страховит декоративен ефект. Други 20000 черепа са поставени по сводовете на тази църква.

Параклисът с черепите е създаден през 1776 г. от местен чешки енорийски свещеник, чиято идея била църквата да играя рола на впечатляващ паметник в чест на загиналите в жестоките религиозни войни през XVII век и на тези от двете силезийски войни XVIII век.

Посещението на параклиса с черепите разнообразява престоя на отседналите в балнеоложките центрове в Кудова Здруй. Срещата с църквата не е особено приятна и разтоварваща, но все пак е събитие, което среща хората с мрачната страна на миналото.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласа Параклиса на Черепите