Старият град Замошч

Информация | Kарта
seen
2965
facebook
Старият град Замошч Photocredit: Nightman1965 | Fotolia

Замошч е град в Югоизточна Полша, намиращ се в историческата област Червена Рус югоизточно от град Люблин. Замошч е админстративен център на Замойски окръг и на Замойска община без да е част от тях. През 1992 г. ЮНЕСКО включва историческия център на Замошч в Списъка на световното културно наследство. Преди и в днешни дни той остава отличен пример за градско планиране в стил Ренесанс.

Старата част на Замошч е построена в забележително кратък срок от 18 години – до 1598 г. В пейзажа на стария град Замошч се различава как стила на неговото изграждане се преплетени най-изящните традиции на италианския и холандския Ренесанс с местната полска архитектура. Сред забележителностите на стария град Замошч се отличават катедралата, синагогата, кметството и арменските общежития, които обграждат голям пазарен площад.

Първоначално идеята за стария град Замошч е била той да бъде издигнат като крепост. Поради тази причина се отличават най-модерните за времето, когато е строен, системи на военното инженерство. Те могат да се видят при укрепителните стени на града.

Гласувай:
Рейтинг 0 от 0 гласа
ясно небе
5 °C | ясно небе

Вятър: 2.1 m/s

Влажност: 86 %

Атмосферно налягане: 1030 hpa

Облачност: 0 %

RSS