Аушвиц или Освиенцим е комплекс от нацистки концентрационни лагери, разположен в Южна Полша в близост до малкия полски град Освиенцим. Лагерът функционира от 1940 г.-1945 г. Първи началник на лагера става оберщурмбанфюрер от СС Рудолф Хьос.

Комплексът се състоял от 3 основни лагера. „Аушвиц 1” е основан през май 1940 г. и е служил за административен център на целия комплекс. Издигнат е върху основите на кирпичени дву- и триетажни полски и австрийски казарми. „Аушвиц 2” или известен още като „Биркенау” е точно това, което обикновено се подразбира като се говори за Освиенцим. В него в едноетажни дървени бараки са били държани стотици хиляди евреи, поляци, цигани и хомосексуални.

Жертви на този лагер стават повече от милион хора. Строителството на тази част на лагера започва през октомври 1941 г. Той имал 4 газови камери и 4 крематориуми. Недалеч от Освенцим се намирали и още около 40 неголеми лагера, общо известни като „Аушвиц 3” и намиращи около общия комплекс. Тази част от лагера започва да функционира през май 1942 г.

В „Аушвиц 2” са били депортирани повече от 1,3 милиона души от цяла Европа, като 1,1 милиона от тях са били убити, от които около 1 милион са били евреи.

Днес останките от лагера са достъпни като държавен музей „Аушвиц-Биркенау", паметник на холокоста и еврейско гробище. От 1979 г. тази област е въведена в листа за световно културано и природно наследство за човечеството.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласа Аушвиц(Освиенцим)