Европа >> Полша >> Забележителности в Полша >> Солните мини Величка

Солните мини Величка

Информация | Kарта
seen
3654
facebook
Солните мини Величка

Солните мини „Величка” са едно от най-старите места в Европа от който се добива каменна сол и за което има писменни сведения. Представляват средновековен рудник, чийто лабиринти са пълни с изящни скулптури и барелефи.

Каменната сол по тези места е открита през XIII век след като започват да се експлоатират подземни солни залежи тъй като солните източници на повърхността за изчерпани. Първият тунел бива прокопан през 1280 г. През XV век се появяват първите дървени машини, а от XVII век се използват и коне за транспорт на рудата.

Така в един момент солните мини „Величка” вече включва 2040 зали, над 300 км галерии, 26 наземни шахти и около 180 свързващи шахти. Освен тях във „Величка” в добре запазените зали има и параклиси, скулптори и барелефи, които са изработени от каменна сол от местните миньори.

Най-старият запазен параклис в мините „Величка” е бароковият „Св.Антон”, в който за първи път е отслужена меса през 1698 г. Много известни личности посещават мината от създаването ѝ, някои от които са Коперник, Гьоте, Хумболт, Менделеев и папа Йоан Павел II.

Солните мини "Величка" са вдъхновили Болеслав Прус за сцените с лабиринта в романа му "Фараон".

В подземните зали на мината се помещават галерии със солни скулптури, пресъздаващи работата на миньорите, параклиси, подземни езера и изложби. Една от най-големите и впечатляващи зали е тази на катедралата „Св. Кинга”. Днес там е възможно и провеждането на сватбени церемонии.

Гласувай:
Рейтинг 0 от 0 гласа
RSS