Кралският дворец Вавел

Информация | Kарта
seen
3468
facebook
Кралският дворец Вавел

Кралският дворец Вавел е голям, впечатляващ и изтъкан от безброй легенди замък. Замъкът Вавел стои на едноименния хълм над историческия център на Краков над река Висла. Кралският дворец е бил официална резиденция на полските монарси за повече от 500 години, со края на XVI век, точно когато Варшава става столица на Полша. Ренесансовия замък носи цялата история на тукашната полска земя и Краков, който векове наред е столица на Полша и лоно на царе, музиканти, художници, учени и творци.

Самият кралски дворец условно разделя града на двете му главни части – от едната страна стои Стария град, а от другата е кварталът Кажимеж, с неговите древни синагоги в южната част на града и готическата катедрала, където са погребвани кралете на Полша. Строителството на Кралския дворец продължава в периода 1333 г.-1370 г.

Скоро обаче бива опожарен, но това пък от своя страна дава нов тласък на строителството, което оформя сегашния комплекс, представляващ уникално съчетание от готически, барокови и възрожденски архитектурни стилове. Крал Сигизмунд III Ваза е този, който внася значителни подобрения и разширения в конструкцията на Кралския дворец Вавел.

Когато Полша загубва своята независимост през 1795 г. Кралският дворец попада под австрийска власт, с което се превръща във военна болница. После по време на Втората световна война се превръща в седалище на нацисткия губернатор генерал Ханс Франк. След войната Кралският дворец се превръща в музей на полската история.

В годините през Втората световна война Кралският дворец Вавел е бил разграбен от нацистите, но все пак голяма част от ценностите му са запазени и до днес. В залите и коридорите на замъка могат да се видят удивително красиви, редки и впечатляващи с бройката си гоблени.

Гласувай:
Рейтинг 0 от 0 гласа
RSS