Европа >> Полша >> Забележителности в Полша >> Вавелската катедрала

Вавелската катедрала

Информация | Kарта
seen
3114
facebook
Вавелската катедрала

Вавелската катедрала е християнски храм, разположен на хълма Вавел в Краков, Полша. Вавелската катедрала е известна още като катедрална базилика „Св. Св. Станислава и Вацлав”. Тя е била традиционно място за коронация на полските монарси. От 1978 г. насам Вавел, както и красивия Стар град на Краков, са включени в списъка на ЮНЕСКО със световното културно наследство. Благодарение на близо 1000-годишната си история и безценните религиозни богатства, Вавелската катедрала се счита за едно от най-важните национални светилища на Полша.

В сегашния си вид Вавелската катедрала притежава готически облик. Тя е третата по ред катедрала, издигната на това място. Първата е построена и унищожена през XI век, а втората e построена през XII век и разрушена от пожар през 1305 г. Изграждането на действащата в момента Вавелска катедрала започва през XIV век по нареждане на епископ Нанкер.

Впечатляваща във Вавелската катедрала са гробниците на полски царе, герои, генерали и революционери, включително и владетелите на Жечпосполита като Ян III Собиески и неговата съпруга Мария Кажимера, както и останките на Тадеуш Косцюшко - лидер на полския национален бунт и други. През XIX век във Вавелската катедрала са погребани и двамата големи полски поети-романтици - Адам Мицкевич и Юлиуш Словацки.

Вавелската катедрала притежава третата по тежест в цяла Полша камбана на Сигизмунд, тежаща цели 18 тона.

Изработена през 1520 г., камбаната на катедралата Вавел е еквивалент на лондонската, която е поставена на сградата на английския парламент. Най-внушителното и впечатляващо произведение на Вавелската катедрала е готическото разпятие „Черния кръст”, което достига височина 4 метра.

Гласувай:
Рейтинг 0 от 0 гласа
RSS