Дербент е град в Дагестан, административен център на Дербентски район.

Градът е разположен в тесен проход между Каспийско море и подножието на Кавказ. Той е най-южният град на Русия и има изключително геостратегическо положение в Евразия. Това е един от най-старите градове в света, тъй като първото селище по тези земи датира още от бронзовата епоха. Най-древното име на града е Каспийските врати – с това име за първи път Дербент е назован в аналите. Именно с него градът се споменава първоначално към VI в.пр.н.е. от древногръцкия географ Хекатей от Милет.

Преминавайки през Каспийските врати и стъпвайки на земята на Дербент, човек все едно попада в друга култура и време. Градският облик на Дербент го прави на типичен средновековен и източен град, чието сърце тупти в една цитадела, намиращо се в центъра му. Баните, джамиите и дори гробницата все още продължават да функционират. Джамията „Джума”, построена през VI век, е издигната върху стара християнска базилика.

Като цяло Дербент е град, който е взаимствал за своя облик доста от чуждите и властвалите в него култури. Благодарение на това, днес туристите могат да се наслаждават на достатъчно забележителности.

Посещение на Дербент не бива да преминава без посещение на пазарите и сергиите за чай, Татарският мавзолей от VIII век, джамиите „Кирхлар” и „Бала”, както и още една джамия – „Чертебе”.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Дербент