Нижни Новгород

Информация | Kарта
seen
4705
facebook
Нижни Новгород

Нижни Новгород е голям град в Русия, административен център на Нижегородска област и на Приволжкия федерален окръг. Разположен е при вливането на река Ока във Волга. Градът Нижни Новгород е основан през 1221 г. от великия княз Юрий II Всеволодович, а от 1341 г. до 1392 г. е столица на Нижегородско-Суздалското княжество. През 1392 г. е присъединен към Московското княжество. От 1932 г. до 1990 г. градът се нарича Горки по името на писателя Максим Горки.

Нижни Новгород е неповторим град – в него могат да бъдат открити повече от шестстотин уникални исторически, архитектурни и културни паметници, като това е изключително основателна причина Нижни Новгород да се включи в стоте световни града с голяма историческа и културна стойност на ЮНЕСКО. Съществуват около двеста общински и регионални художествени и културни институции в Нижни Новгород. Сред тях се нареждат гордо осем театъра, пет концертни зали, деветдесет и седем библиотеки, седемнадесет кина (включително пет за деца), двадесет и пет институции за образование, осем музея и седем парка. В града, в една стара къща, където е била първата градска аптека, ще се помещава музей на аптечното дело.

Несъмнено не бива да се пропуска в Нижни Новгород да се посети строгата 5-куполна Вознесенска катедрала, раннобароковото своеобразие на църквата „Рождество Богородично”, както разбира се и катедралата „Александър Невски” и къщата на Пушников – единствената запазена търговска къща от средата на XVII век.

Гласувай:
Рейтинг 0 от 0 гласа
google RSS