Нижни Новгород е един град с впечатляваща архитектура и история, достойна за уважение. Затворен за чужди туристи за около 30 години, след 1991 г., Нижни Новгород израства като модерен и облагороден град. Наброяващ около 1,2 млн. жители, днес Нижни Новгород е най-големият център на круизен туризъм в Русия.  

Нижни Новгород е основан през 1221 г. от великия княз Юрий Всеволодич, а от 1341 до 1392 г. е столица на Нижнегородско-Суздалското княжество. През 1392 г., градът е присъединен към Московското княжество. Построен при сливането на двете реки Волга и Ока в европейската част на Русия, Нижни Новгород става известен като защитник на Московското княжество срещу казанските татари. Огромната Кремълска крепост, изградена през 1508-1511 г. от червени тухли на десния висок бряг, се издига на фона на града със своите 11 кули.

На територията на крепостта е оцелял само храмът „Архангел Михаил” от 13 век и реставриран през 1624 г. В него е погребан Кузма Минин, който заедно с княз Пожарски, организира народно опълчение за освобождаване на Москва от  полската войска през 1612 г. Паметникът на двамата смели мъже се издига на „Площада на националното единство”  пред прекрасната църквата „Рождество Христово на Йоан Кръстител”. 

През 1896 г. е построен огромен ренесансов дворец за Руския търговски панаир, където са излагани различни стоки-от чай, зърно, вълна, риболовни принадлежности, до по-крупни метални изделия. Посещаван е от многобройни търговци от целия свят, което е предпоставка през 1932 г. да започне производство на камиони и автомобили, съвместно с компанията „Форд” в Горкиевския автомобилен завод. Днес удивителната панаирна сграда  е Главен изложбен център на Нижни Новгород, където е разположена изложбата „Русия-моята история”. През 2005 г. тук е открита интересна изложба на фотографа Игор Пшеницин.  Тя представлява 10 платна с площ от 160 кв.м., върху които в 100 хиляди фрагмента от миниатюрни снимки, са представени архитектурните паметници на града.

В чест на социалистическия писател Максим Горки, роден в Нижни Новгород през 1868 г., Сталин сменя името на града през 1932 г. и Нижни Новгород се нарича Горки до 1991 г., когато градът връща старото си име. С Указ през 1959 г., град  Горки е обявен за недостъпен за чужди граждани. Докато Горки е затворен град, тук през 1980г., е изпратен съветският ядрен физик, общественик и защитник на човешките права, Андрей Сахаров (1921-1989). Днес, в негова чест в Нижни Новгород се провежда ежегоден Музикален фестивал от април до септември. Посещаван от много туристи, градът връща своето очарование. Историческата улица Большая Покровская е изпълнена отново с живот както е било някога, когато редица красиви къщи и учреждения от 19 век са се издигали тук.

Едни от запазените сгради с удивителна архитектура са Драматичния театър и Държавната банка от 1913 г., която е шедьовър. По улицата има и голям брой бронзови статуи, някои от тях атрактивни като Веселата коза. Кафенетата и терасите на баровете по улица „Варварска” са пълни с гости и жители на града, особено по време на фестивала. От „Площада на националното единство” тръгва другата историческа улица на Нижни Новгород- „Рождественска”, където най-интересната забележителност е така наречената Коледна църква, построена от известния търговец Григорий Строганов през 1719 г. Къщата на търговеца на кожи Пушников е единствената запазена сграда от 17 век и тя е паметник на гражданската архитектура от федерално значение.

„Стрелката” е една от основните природни забележителности на града, разположена в историческата част, при сливането на реките Волга и Ока. Катедралата „Александър Невски” от 1880 г.  е тук, а огромният стадион,построен за Световното първенство по футбол през 2018 г. допълва комплекса, който изглежда пленително вечер,осветен от разноцветните светлини.

Ако искате да се изкачите по най-дългото стълбище в Русия, идете на брега на Волга в Александровския парк. Окачете панделка или сувенир на витлото на малкия военен кораб в началото на „Стълбата на Чкалов”. 560-те стъпала във форма на осмица ще ви отведат до паметника на Чкалов-съветския пилот, роден в селце, близо до Нижни Новгород,извършил първия полет от СССР до САЩ през Северния полюс през 1937 г. От едната страна на стълбището е кремълската стена с кулата на „Св. Георги”.

Не бива да се пропуска да се посети 5-куполната Вознесенска катедрала от 1632 г., която краси средновековния Печорски манастир , разположен на брега на Волга и същевременно в подножието на планински масив.
Намиращ се на 400 км от столицата, Нижни Новгород се стреми да поддържа парковете си-15 на брой, най-големият от които е „Швейцария”.Той заема площ от 52 ха по склона над река Ока.

Икономиката на града е свързана с автомобилостроенето, корабостроенето, самолетостроенето и въоръжението. През януари 2019 г., Нижни Новгород се нарежда на първо място сред руските градове по качество на живот. През многогодишната си история, градът е натрупал безценни обекти,популярни сред туристите от цял свят.       

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Нижни Новгород