Сочи е град в Краснодарски край на Русия, основан през 1838 г. Градът е най-големият черноморски център на Русия, както и най-дългият град в Европа. Сочи официално получва статута на град през 1896 г.

Според историческите хроники земите на днешен Сочи са населени още от античността от гърци. От VI до XI век земите на Сочи поетапно са присъединени към Грузинското кралство. Благодарение на това сливане в Сочи са били построени дозина религиозни храмове, разположени по границите на града.

Сочи е морски курорт с живописно местоположение, който освен това разполага с пристанище, летище и железопътна гара. Туристически традиции на града са тези, които променят негативното мнение за курорти от този тип.

Интересно място в Сочи е Алеята на кметовете – на нея всяко дърво е засадено от кмета на различен град, при гостуването му в Сочи.

Сърцето на Сочи тупти в неговата централна част, която всъщност е и притегателният център за туристите. В тази част се намират църквата „Св. Архангел Михаил” (покровителят на града), Музеят на изкуството и Зимният театър – две от най-забележителните сгради в неокласически стил в града. Това, което засилва магнетичността на Сочи, е гледката на Кавказките планини, която се разкрива пред посетителите.

Друга спирка на една туристическа обиколка задължително трябва да е елегантният неокласически музей на изкуствата, който е нандминат шедьовър на архитекта Иван Жолтовски от 1939 г., както и малката катедрала „Архангел Михайл”, датираща от 1873 г., и не на последно място статуите на музите от Вера Мухина в Зимния театър.

Етикети: Черно море |
Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Сочи