Калининград или Кьонигсберг е град в Русия, център на Калининградска област, руски ексклав, разположен между Литва, Полша и Балтийско море. Градът се намира при вливането на река Преголя във Висленската лагуна. В Калининград се намира най-западното и единствено незамръзващо пристанище на Русия в Балтийско море. Днешният Калининград е основан от чешкия крал Отокар II и е наречен в негова чест Кьонигсберг. Той е един от главните градове на Тевтонския орден, а след това е център на Източна Прусия.

За посетителите на Калининград е много препоръчително да посетят старата Кьонингсберска катедрала, площад Победа, Кьонингбергската крепост, домът на Съветите, катедралата „Иисус Спасител”, старата пруска зоологическа градина, Държавния университет „Имануел кант”, музея на световния океан, както и много замъци от рицарските времена, сталинска архитектура, уникални готически сгради, първата крепост на Тевтонските рицари, замъкът Инстербург и много други.

В замъкът Инстербург в Калининград се е съхранявала една от най-интересните тайни на ХХ в. – кехлибарената стая. Тази стая бива подарена на руския цар Петър Велики от пруския крал Фридрих Вилхелм.

Като цяло уникалността на Калининград идва от факта, че точно тук е едно от местата по света, където може да бъде намерен кехлибара. Кехлибарените дюни достигат височина до 70 метра, а дължината им е близо 98 километра.

Другата перла на Калининград – главната катедрала на града, е построена през 1333 г. и разрушена по време на Втората световна война. Възстановяването на храма започва 50 години по-късно, като са добавени концертна зала и православен параклис, а тържественото й откриване става през 2005 г.

Калининградски зоопарк пък e един от най-големите и стари в цяла Русия. Откриват го през 1896 г. на площ от 16,5 хектар, които са дом на 315 видове животни. Освен зоопарк това място е и ботаническа градина, която разполага с много растения, както и редки растения като например Гинко.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Калининград