Омск е голям град в Русия, административен център на Омска област. Разположен е на мястото на вливане в Иртиш на река Ом, проточил се на 45 км по двата бряга на Иртиш. Омск е важент транспортен възел, както и крупен промишлен център.

Градът възниква през 1716 г., когато на това място в миналото е издигната дървена крепост, която да защитава пътниците и търговията от набезите на киргизките степни номади. От тези времена днес са запазени Тоболска и Тарска порти. По-късно Омск става административен център на Западен Сибир. Постепенно града разцъфтява и в Омск се появяват катедрали, църкви и джамии, синагоги и военна академия. Градът за кратко време става столица на Русия през 1918 г. и получава честа в него да се съхраняват имперските златни резерви.

Сред основните забележителности на Омск се нареждат преобразената крайбрежна улица покрай Иртиш, историческият комплекс „Омска крепост”, пожарната кула, библиотека „Пушкин” – най-голямата зад Урал.

Със забележителности разполага и в областта, като такива са Ачаирски манастир, 5 муромцевски езера и Болшереченски зоопарк – измежду най-големите в Русия.

Петте купола на руската катедрала „Успение”, построена през 1896 г., неокласическата катедрала „Св.Николай”, военния затвор от края на XVIII век, както и крестовоздвиженската православна катедрала гордо красят визитката на Омск и му придават притегателна сила, на която туриста не може да устои.

Гласувай:
Рейтинг 2.5 от 2 гласували Омск