„Да владееш изтока” – това е превода на името на този руски град Владивосток, разположен на тихоокеанското крайбрежие, от двете страни на залива Златен рог. Градът е административен център на Приморския край.

Позовавайки се на древни китайски източници става ясно, че бреговете на днешен Владивосток са били гъсто населени. На картите от времето на династията Юан (1271 г.-1368 г.) на мястото на Владивосток се е намирал град Юнминчън, чието име означава "град на вечната светлина". Това се подтвърждава и от многото археологически находки. През 1858 г. територията е присъединена към Русия с подписването на Айгунския договор.

Всичко във Владивосток го прави по-различен от останалите градове в Русия. Този град се появява на туристическата сцена през 1991 г. Градът дълго време е трябвало да се развива в политическа изолация. Днес той се опитва да покаже лицето си на световната сцена. Някои оприличават Владивосток на Сан Франциско. Независимо от военните и цивилни докове, от големите бетонни блокове, градът все пак е най-магнетичното място в цяла Русия.

Като цяло градът разполага с малко забележителности и големи музеи. Но това, което всъщност интересува туристите, са улиците и доковете, които много достоверно разказват история. В този град човек направо от централния площад се качва на палубата на корабите, а улиците носят имената на руски фрегати и прославени флотски командири, направили тази земя руско владение.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Владивосток