Иркутск е град в Русия, административен център на Иркутска област и на Иркутски район, разположен на двата бряга на река Ангара, на 66 км от езерото Байкал.

По исторически сведения Иркутск е основан през 1686 г. и затова си има реална причина – златото и кожите. Няколко века по-късно Иркутск вече и културен и интелектуален център.

Градът е бил изцяло дървен и това изиграва лоша шега, тъй като го прави по-уязвим – изгаря напълно през 1879 г. Неговото възраждане го прави още по-ценен. Иркутск се сдобива се с красиви булеварди и места за отдих. Роден отново той е по-голям и по-хубав и от 1900 г. получава името „Сибирският Париж”. В архитектурата на града се прочита замисъла тя да отразява неговите възвишени и напълно автентични традиции.

По бреговата ивица на Иркутск са разположени част от забележителностите на града като например манастири, старият форт и речното пристанище.

Други задължителни места за посещение са катедралата „Богоявление”, построена през XVIII век, неоготическата полска катедрала и казанската църква. На визитката на Иркутск също присъстват казанската църква, миниатюрната „Опера на Сидни”, железопътната гара и украсените с ажури и смели цветове дървени къщи на заточените тук декабристи.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Иркутск