Ярославъл е град в Русия, административен център на Ярославска област и Ярославски район в нея. Ярославъл влиза в състава на градовете от знаменития Златен пръстен на Русия. Историческата част на града е разположена край вливането на река Которосъл във Волга.

Счита се Ярославъл е основан през 1010 г., а за негов основоположник се приема Ярослав Мъдри. Неговата цел е била да успее да се защити Ростов от север. Първото споменаване на Ярославъл датира от 1071 г. От 1218 г. Ярославъл става център на независимо княжество, а през 1463 г. е присъединен към Московската държава.

Ярославъл е крупен промишлен център, като в града се намира и първият в света завод за синтетичен каучук. Най-старата сграда в Ярославъл е Спасо-Преображенската катедрала, издигната през 1506 г.-1516 г. върху основите на първоначалната постройка от 1216 г.-1224 г. В богатата библиотека към катедралата е открит през 1790 г. препис на древноруската поема „Слово за полка Игорев“. Но всъщност истинският бисер на старинната руска архитектура е църквата „Иля пророк“, строена през 1647 г. и изписана до 1681 г.

Други известни храмове в града са един ансамбъл в Коровницка слобода - храмовете „Владимирска божия майка“ и „Иоан Златоуст”, църквата „Йоан Предтеча“ от XVII век, както и 6 други старинни църкви. Интересен представлява спаския манастир от XII век, неокласическото кметство от XVIII век, както и църквата „Св.Николай Надеин”.

Театър „Фьодор Волков“ в Ярославъл е най-старият обществен театър в Русия.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Ярославъл