Европа >> Русия >> Русия забележителности >> Преображенския събор

Преображенския събор

Информация | Kарта
seen
2062
facebook
Преображенския събор

Преображенския събор, намиращ се на остров Кижи в Русия, е най-прекрасното произведение на руската архитектура от дърво. Представлява необикновена сбирка дървени постройки, чиито великолепни кръгли куполи са направени изцяло от дърво, като любопитното е, че за направата им не е използван нито един гвоздей.

Преображенският събор е изграден през 1714 г. и в него успешно е съчетан руския фолклор и развитото инженерство. За изграждането му като цяло е използван бор. Преображенският събор има пирамидален профил, образуван от три осмостена. Отводнителната система, вградена в събора, го предпазва от климатичните влияния. Интересн факт около Преображенския събор е, че имената на дърводелците и архитектите остава неизвестна. Все пак съществуват легенди около този събор.

Една от тях гласи, че Преображенския събор е направен от майстор на име Нестор. След изграждането той хвърлил своята брадва в Онежкото езеро и изрекъл думите „Никога не е имало, няма и няма да има такава църква”.

Преображенският събор безспорно е сред перлите на руската архитектура. Дървото е виновно за неговата уникалност, величие и елегантност.

Гласувай:
Рейтинг 0 от 0 гласа
RSS